Young Adult

Je zult misschien wel zien dat de meeste boeken die ik lees en waar ik over schrijf Young Adult (kortweg YA) boeken zijn. Daarom ga ik hier kort vertellen wat Young Adult precies is.

Young Adult boeken zijn boeken geschreven voor jongeren, maar ik heb gehoord en gelezen dat veel volwassenen ook nog gewoon YA boeken lezen!

Kenmerkend voor YA boeken is dat de hoofdpersonen tussen de 15 en de 25 jaar oud zijn, dus in dezelfde levensfase als veel Young Adult-lezers. De boeken gaan vooral over verliefdheid, geweld, homoseksualiteit, depressiviteit, vriendschap, zelfstandig worden en keuzes maken. Kortom: volwassen worden.
Het volwassen worden wordt bekeken vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon, een tiener, net zoals de lezer. Dat is wat ik zo leuk vind aan de boeken! Sommige dingen begrijp je gewoon, omdat je er zelf ook mee te maken hebt, of je krijgt er binnenkort mee te maken.

Toch is het niet zo dat alle Young Adult boeken precies zo zijn als in het echte leven, want veel YA boeken zijn Fantasy of Science Fiction (of iets anders in die richting), en dat betekent dat het leven in het boek heel anders is dan ons leven. Ik heb ten minste nog nooit demonen, feeën of elfjes gezien, en ik kan me ook niet herinneren dat er een Derde Wereldoorlog is geweest, of dat de wereld is vergaan en dat we naar een andere planeet hebben moeten verhuizen…

Advertenties