Science Fiction·Young Adult

Carve the Mark – Veronica Roth

carve-the-mark-1Cyra’s gave kan pijn bij anderen veroorzaken, maar hij veroorzaakt ook pijn bij Cyra zelf. Cyra’s broer, Ryzek, wil een oorlog beginnen. Verblind door angst, woede en verlangen naar macht doet hij de meest verschrikkelijke dingen. Hij gebruikt Cyra’s gave, maar vergeet dat Cyra een eigen wil heeft en niet van plan is met hem mee te werken. Akos is met zijn stroomgave de enige die Cyra verlossing kan bieden. Ryzek heeft Akos’ gezin uiteen gerukt en Akos wil niets liever dan wraak. Als hij Cyra ontmoet, komt hij er al snel achter dat ze samen meer kans maken dan alleen. Ondertussen hangen de lotsbestemmingen van Cyra en Akos hen boven het hoofd…

Velen zullen Veronica Roth kennen van de legendarische Divergent Trilogie. Ik vond de trilogie niet zo goed als anderen, maar het eerste boek vond ik ijzersterk. Ik weet dat Veronica Roth kan schrijven en ook in staat is tot het creëren van een te gekke world building. Het belangrijkste waar ik me in Insurgent en Allegiant aan stoorde was de relatie van Tris en Four. Ik was dus erg benieuwd naar het nieuwste boek van deze schrijfster: Carve the Mark. Alles lag open, ik ben met een open mind in dit boek gegaan. Gelukkig.

Stroomgaven

In ieder boek zitten elementen die je meteen opvallen. In het geval van Carve the Mark is dit de stroom en de stroomgaven. Het element van bovennatuurlijke gaven is op zich niet heel origineel, maar in dit geval was het goed uitgewerkt. Het feit dat mensen de stroom ook echt voelen in hun lichaam, ook als hun stroomgave niet heel krachtig is, vind ik een mooi detail.

Daarnaast hebben de orakels speciale stroomgaven: ze kunnen verschillende versies van de toekomst zien en het lot van de Uitverkorenen. Het lot is iets wat in iedere versie van de toekomst gebeurt en het wordt gezien als onvermijdelijk. Ik ben benieuwd wat de uitkomst wordt van deze boekenserie: wordt het een cliché en ontsnapt Akos aan zijn lot, of komt het toch uit, ondanks dat daarmee vele lezersharten worden gebroken? Ik hoop op het eerste, zeker omdat ik na het lezen van Allegiant weet dat Veronica Roth soms hard kan zijn.

Wat ik ook heel goed vond, is dat de gaven een goede en een slechte kant hebben. Cyra’s gave lijkt slecht en het is meer dan logisch dat ze hem ziet als een vloek. Later ontdekt ze echter dat ze, door haar gave, pijn heeft leren verdragen. Ze is er harder door geworden. Het klinkt nu misschien wat zwakjes, maar in het boek zelf kwam het mooi naar voren. Gelukkig ben ik geen auteur!

Balans tussen karakters en verhaal

De personages in dit verhaal vond ik sterk. Van buiten, ten minste. Ze hadden allemaal een duidelijke rol. Cyra: trots, taai. Akos: zachtaardig, trouw. Ryzek: beschadigd, kwaadaardig. Op het eerste gezicht vond ik dit fijn. Ik moest wennen aan de wereld en ik weet niet of ik de ingewikkelde personages meteen had kunnen waarderen. Máár. Er is altijd een maar. Toen ik na 100 bladzijdes helemaal in het avontuur zat, wilde ik die diepte juist hebben. Het verhaal zwakte naar mijn mening erg af. Het was niet alleen zo dat er weinig gebeurde, er was ook geen vooruitzicht. Ik zag gewoon niet waar het heen zou gaan. Er was geen plan. Geen doel. Alles was goed geweest als ik op dat moment de personages kon leren kennen. Dat had ik nodig. Maar het gebeurde niet. De karakters bleven zoals ze bleven.

In het laatste deel van het boek maakten Cyra en Akos echter een enorme ontwikkeling door. Helaas gebeurde dit pas toen het verhaal weer op gang kwam. Geloof me, ik was hartstikke verrast en tevreden met hoe het verhaal verderging en ook de ontwikkeling in de persoonlijkheden van de hoofdpersonen was sterk, maar het gebeurde precíés toen het verhaal ook in een grote stroomversnelling kwam. Alles kwam in één keer op me af, waardoor veel naar de achtergrond werd geduwd. Het begon goed en het eindigde, hoewel het heel veel tegelijk was, ook sterk. Het middenstuk daarentegen, lag stil. Ik ben een grote fan van diepgaande dialogen over goed en kwaad en over dilemma’s in boeken, maar in een Science Fiction moet er naar mijn mening altijd iets van spanning zijn, al is het maar een HEEL klein beetje. Dat miste ik in Carve the Mark.

Wisseling van perspectief

In dit boek wordt er vanuit de twee hoofdpersonen verteld: Cyra en Akos. Ik vond dit leuker dan anders, omdat het twee totaal verschillende mensen zijn. Ik raakte niet in de war en het voegde voor de verandering echt iets toe aan het verhaal. Wat me wel opviel is dat in er de hoofdstukken van Cyra vanuit de eerste persoon werd verteld en dat er in Akos’ hoofdstukken vanuit de derde persoon werd verteld. Ik stoorde me er niet aan, maar ik vraag me dan wel af wat het nut daarvan is. Ik kon er ten minste niet op komen, ik ben ook niet zo goed in die technische praat.

Ik heb erg genoten van Carve the Mark. Het is zo anders dan de boeken van Divergent! Ik miste af en toe wat spanning, want het verhaal lag soms stil. Het is dan vaak lastig om door een boek heen te komen. Ook hoop ik dat er in het volgende boek wat meer diepte in de karakters komt. Misschien een derde perspectief, vanuit Ryzek? Hij was iemand die ik niet snapte, omdat ik te weinig over hem wist. Ook Eijeh vind ik fascinerend, zeker omdat Ryzek met zijn herinneringen heeft zitten rommelen. Zoals je ziet, zit ik nog helemaal in het verhaal. Een goed teken!


Carve the Mark | Veronica Roth | Carve the Mark #1 | Uitgeverij Unieboek-Spectrum (Best of YA Books) | 416 pagina’s | ★★★½☆ | Gekregen als recensie-exemplaar van Unieboek-Spectrum. Heel erg bedankt!

Carve the Mark SNOW.jpg

Advertenties

2 gedachten over “Carve the Mark – Veronica Roth

  1. Ook ik vond de Divergent-trilogie maar meh (ahum, k heb alleen het eerste boek gelezen en die vond ik best wel leuk, daarna ben ik gestopt met het lezen van de serie toen ik maar een paar hoofdstukken van het tweede boek had gelezen). Ik ben op dit moment bezig met het lezen van Carve the Mark. Ben nog niet zo ver, maar het is best wel leuk tot nu toe. Ik ben erg benieuwd hoe het boek gaat aflopen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s