Science Fiction·Young Adult

Armada – Ernest Cline

Armada.jpgZack leidt een verschrikkelijk normaal leven. Tot hij op een verschrikkelijk normale schooldag een ruimteschip uit zijn favoriete game ziet vliegen. Hij denkt dat hij gek is geworden, net zoals zijn vader jaren geleden deed, maar uiteindelijk blijkt alles wat zijn vader ooit vermoedde te kloppen: aliens bestaan. Ruimteoorlogen bestaan. De games zijn middelen om mensen op aarde te trainen en voor te bereiden op de onvermijdelijke oorlog met buitenaardse wezens. Zack hoort bij de beste tien spelers van Armada van de wereld. Nu is zijn leven opeens een stuk minder normaal…

Armada,  een boek dat ik normaal nooit zou oppakken. Maar ja, ik doe nou eenmaal mee aan de 7Days Reading Challenge van Hebban en ik ben zeker van plan die af te ronden. Zo begon ik een beetje schoorvoetend aan dit boek. Over videogames. Verder dan Legend of Zelda of andere nintendospelletjes kom ik écht niet! Maar goed, misschien wist het me toch nog te verrassen…?

Verrassing

Armada wist me zeker te verrassen. Zack, de hoofdpersoon, is een normale jongen. Misschien wel een beetje gameverslaafd, maar welke jongen is dat op die leeftijd in deze tijd nou niet? Toen hij eenmaal begon te gamen, raakte ik wel een beetje in paniek. Ik had het gevoel dat ik te weinig wist. Ik kende de namen van zijn enorm uitgebreide besturingssysteem niet en de langen beschrijvingen van hoe hij de game speelde deden me ook niet zo veel. Ik wilde gewoon verder met het verhaal en niet drie lange hoofdstukken lang lezen over hoe hij ruimteschepen aan gort schiet.

Maar daarna werd het heel erg interessant. Opeens lijkt de game, Armada, werkelijkheid te worden. Ik vond het zo slim dat de overheid in dit boek games gebruikt als een soort training! Het is zo logisch, want volgens mij kun je een game best realistisch maken. En de oorlog die uiteindelijk gevoerd wordt vond ik ook heel spannend. Ik zat op het puntje van mijn stoel, iets wat ik niet verwacht had toen ik Armada oppakte.

Nerdy

Dit boek is best nerdy. Het draait om games, natuurlijk, maar er wordt ook heel veel verwezen naar oude films. Het grappige was, dat ik een aardig deel van die films kende! Star Wars, Mad Max, Alien… Zo waren er meer en ik stond echt een beetje versteld van mezelf. Wel vind ik dat het iets minder had gemogen. Voor mensen die de films niet kennen is het volgens mij een soort andere taal en ik kende ook te weinig films om het echt leuk te vinden. Het boek is ook prima te begrijpen zonder dat je de films kent, maar dat betekent automatisch dat het een beetje overbodig was. Dat Zack af en toe herinnerd wordt aan een film is natuurlijk oké, maar om op iedere bladzijde een film te noemen gaat me een beetje ver.

Binnen in mij woedde er dus een soort van strijd. Aan de ene kant vond ik het enorm spannend en wilde ik het boek zo snel mogelijk uitlezen. Aan de andere kant werd ik gek van alle films die genoemd werden. En JA, ik kon het prima begrijpen zonder dat ik alle films kende. Maar ik vond het zó irritant dat er zo veel in dit boek genoemd werd waar ik niets aan had!

Maar, dit boek is zeker niet slecht! Ik had eerlijk gezegd totaal niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Het is weer eens wat anders, maar volgens mij is dat precies het hele idee achter deze Reading Challenge. Ik heb dus heel erg van Armada genoten, al werd ik wel helemaal gek van de tientallen hints naar de films. Dat had van mij wat minder gemogen. Voor de rest? Een topboek!

Armada | Ernest Cline | Armada | Uitgeverij Q | 392 pagina’s | Geleend bij de bibliotheek | Boek 5 van de 7Days Reading Challenge | ★★★★☆

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s