Dystopie·Science Fiction·Young Adult

Rebel -Amy Tintera

Rebel - Amy TinteraWren en Callum zijn ontsnapt aan HARC, samen met tientallen andere Reboots. Ze hebben het reservaat gevonden, maar het is daar heel anders dan ze hadden verwacht. Wren en Callum dachten misschien dat ze eindelijk verlost waren van de mensen, maar Micah, de leider van het reservaat, denkt daar heel anders over. Zijn plan is vreselijk. Wren wil het liefst weggaan en nooit meer omkijken, maar Callum wil de mensen helpen. Misschien is het tijd om in opstand te komen? Tegen mensen én Reboots.

Wat was Reboot toch een heerlijk boek. Ik vond het niet de meest originele verhaallijn, maar het hele idee van de Reboots vond ik wel heel erg gaaf. Ik keek erg uit naar Rebel en een week geleden was het dan zo ver: de release van het laatste deel van de Reboot duologie.

In het verzet

Ik vind boeken met een verzet altijd heerlijk. In Spotgaai, Staalhart, en ja, zelfs Samensmelting (ik was verder niet echt positief over het boek) vond ik het rebelse element fantastisch. Het vluchten, de actie, de plannen… Ik vind het leuk om over te lezen. Reboot vond ik leuk, omdat ik Wren en Callum leerde kennen en ook ontdekte ik veel over Reboots in het algemeen. Rebel is wat dat betreft het tegenovergestelde. Je kent de personages, je weet wat Reboots zijn en je weet hoe de wereld in elkaar zit. Een totaal ander avontuur!

Toch vond ik het soms een beetje afgeraffeld. Gevechten werden net iets te makkelijk gewonnen, bijvoorbeeld. Ja, Wren is een 178, maar dat betekent toch niet dat ze alles met gemak wint? Als er iets ergs gebeurde, als Wren en Callum met geweld werden gescheiden, bijvoorbeeld, voelde ik dat er in het boek al meteen naar het het-komt-allemaal-goed-einde werd gewerkt. Ik kreeg niet de tijd om in paniek te raken, of de hoofdpersoon mee te helpen met plannen maken. Voor ik het wist was het al voorbij en kwam ik samen met Callum en Wren in een ander dilemma terecht—dat ook zo weer was opgelost.

Niet alleen maar actie

Rebel gaat niet alleen om oorlog. Nee, er wordt erg ingegaan op de persoonlijke ontwikkeling van Wren en Callum. In Reboot waren het nog twee totaal verschillende personen, maar in deel 2 groeien ze veel meer naar elkaar toe qua persoonlijkheid. Wren wordt langzaam wat zachter, al blijft ze haar scherpe randje hebben. Callum krijgt meer zelfvertrouwen en wordt een echte leider! Ik vond het zo leuk om te merken dat ze zichzelf zijn gebleven, maar toch zo verschillen van de tieners die ze waren in Reboot.

En de romantiek, natuurlijk. Nou ja, in Rebel was de romantiek gelukkig niet zo overweldigend. Ik denk dat ik het niet gewaardeerd zou hebben als het een veel grotere rol had gespeeld dan nu. Waar de laatste twee delen van de Divergent serie voor mij helemaal werden verpest door een relatiecrisis, was Rebel juist sterk door de wat kleinere rol van die liefde. En… GEEN liefdesdriehoek! Nee, de romance was een subtiel onderdeel van het verhaal, maar nét genoeg om me steeds nieuwsgierig te maken naar hoe het verder zou gaan met onze hoofdpersonen.

Een duologie

Je komt het niet vaak tegen bij YA boeken (ik ten minste niet), maar de Reboot serie is een duologie! Meestal hebben YA series drie of meer boeken, maar ik denk dat het een goede keuze is geweest voor deze boeken. Het is precies genoeg, en hoewel het natuurlijk leuk is om meer te lezen van zo’n wereld, ben ik blij met het einde en is het klaar. Ik moet er niet aan denken dat dit een slap boek was geweest en dat het derde boek dan nóg geweldiger zou zijn dan Rebel nu is. Nee, ik ben blij met deze twee awesome boeken!

Ik ben blij! Rebel was zo leuk, ik had voordat ik in Reboot begon niet verwacht dat ik deze boeken zo leuk zou vinden. De wereld, de personages, de spanning.. Jep, ik heb er erg van genoten. Hoewel ik altijd heel lang wil blijven rondhangen in dit soort leuke werelden, ben ik enorm tevreden met twee boeken. Een trilogie was waarschijnlijk geen goed idee geweest. Beter een 100% geweldige serie dan een serie die voor een derde verschrikkelijk was, toch?


Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar van Unieboek Spectrum. Heel erg bedankt!

Rebel | Rebel | Amy Tintera | Reboot #2 | Unieboek Spectrum (Best of YA Books) | Oktober 2016 | ★★★★☆

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s