Fantasy·Young Adult

A Torch Against the Night – Sabaa Tahir

an-ember-in-the-ashes-2-a-torch-against-the-nightLaia en Elias zijn ontsnapt, maar nog lang niet veilig. Elias heeft Laia beloofd haar te helpen met het zoeken naar Darin en doet er alles aan zijn belofte waar te maken. De twee beginnen aan een vreselijke reis. Laia begint zich af te vragen of ze Darin ooit nog zal terugzien. Helene is nu de Blood Shrike en heeft de meest verschrikkelijke missie ooit: ze moet Elias, ooit haar beste vriend, opsporen en vermoorden. De Commandant doet er alles aan haar te laten falen. Helene moet een onmogelijke keuze maken: Redt ze haar familie en haar rijk? Of redt ze Elias?

Oké. Ik heb A Torch Against the Night uit. Leuk? Ja. Nee. Leuk omdat het uit is, want ik heb het hele verhaal kunnen beleven. Niet leuk omdat het uit is, omdat ik het een geweldig verhaal vond dat naar mijn mening niet lang genoeg kan duren. Dus, vond ik het wat? JA.

Ik heb het boek al twee weken uit…

Maar ik was zo enthousiast, dat een recensie niet lukte! Ik zal het proberen.
An Ember in the Ashes vond ik geweldig. Het is één van de laatste boeken die ik in 2015 las en het vond het onvoorstelbaar dat een boek zo goed kon zijn. Dat ik zo lang moest wachten op het vervolg was dan ook vreselijk. Maar des te blijer was ik toen ik A Torch Against the Night in mijn handen had! Ik wild eer niet meteen in beginnen, omdat ik eigenlijk nog met een ander boek bezig was. Toen ik de kaarten voor en achter in het boek zag en me weer herinnerde wat een cliffhanger AEITA had, kon ik echter niet meer wachten en ben ik erin gedoken.

Ik vond het meteen geweldig. De spanning was om te snijden en ik was blij toen ik zag dat Helene dit keer ook een totaal ander (gruwelijk) avontuur beleefde dan Elias en Laia en dat er dus ook vanuit haar perspectief geschreven werd. Je zou zeggen dat drie perspectieven verwarrend is, maar ieder personage is zo verschillend, dat ik er geen last van had. Ik kreeg steeds meer respect voor Helene en kreeg tranen in mijn ogen toen ik las hoe wanhopig ze soms werd. Haar leven valt langzaam in puin en ze moet vreselijke keuzes maken… Elias vond ik echt leuk, maar ik was wat minder onder de indruk van Laia. In boek 1 vond ik haar een geweldig persoon, vooral door haar slimme keuzes en gevoel van loyaliteit. In A Torch Against the Night blijft daar echter niet veel van over. Er komt een liefdesdriehoek in het spel, wat ik al niet geweldig vond, maar Laia gaat daar niet al te best mee om…

Maar dat wordt goedgemaakt!

En hoe. Het was zó spannend, zó goed in elkaar gezet en zó goed. De hoofdpersonen ontsnappen soms maar op het nippertje. Of ze ontsnappen niet en geloof me, Sabaa Tahir spaart haar fans niet. De ene gruwelijke gebeurtenis na de andere, met af en toe een flinke plot twist erachteraan. De kaarten aan de binnenkant van de kaft komen goed van pas en ik droomde helemaal weg bij het idee dat deze wereld echt zou bestaan. Ook als ik niet aan het lezen was.

Dat komt ook door die prachtige quotes. Ik heb daar echt een zwak voor en Sabaa Tahir maakt daar slim gebruik van. Die woordkeuzes, die mooie zinnen… Niet dat ik er verstand van heb, maar soms leek het wel een gedicht!

“Most people are nothing but glimmers in the great darkness of time. But you, Helene Aquilla, are no swift-burning spark. You are a torch against the night–if you dare to let yourself burn.”

“Laia. The Scholar girl. Another ember waiting to burn the world down.”

“But you are not finished. You are my masterpiece, Helene Aquilla, but I have just begun. If you survive, you shall be a force to be reckoned with in this world. But first you will be unmade. First, you will be broken.”

Er waren nog veel meer van dat soort zinnen, eigenlijk was iedere zin een kunstwerk. Zo mooi.

Aan het begin van het boek probeerde ik het rustig aan te doen, om er zo lang mogelijk van te genieten. Maar met keigoede boeken komt er altijd een moment dat ik het laatste stuk in één keer uitlees, ATATN is daarop geen uitzondering. De laatste 100 bladzijden gingen naar mijn mening veel te snel voorbij en voor ik het wist had ik het boek uit. Om te ontdekken dat ik nog steeds in de echte wereld leef en dat ik laaang moet wachten op het vervolg.

VERVOLG?!?

Het einde van dit boek lijkt zo vredig, maar ik wist wel beter! ER KOMT EEN VERVOLG. TWEE. TWEE VERVOLGDELEN. Nu het slechte nieuws: wachten tot 2018. Oké, eigenlijk valt het wel mee. (niet dus) Normaal zou ik zo mijn vraagtekens zetten bij iets wat eigenlijk een standalone zou zijn maar later een serie van minstens vier boeken wordt. Toch kan ik niet anders dan blij zijn, aangezien dit verhaal niet lang genoeg kan duren. Ik blijf de website van Sabaa Tahir in de gaten houden, want ik ben heel nieuwsgierig naar de titel, de cover en alle weetjes over het nieuwe boek. YES.

Neeeeuhh ik ben helemaal niet enthousiast hoor… 😉 Harstikke enthousiast, dus. Maar de geweldigheid van dit boek spat er vanaf. Ben je nog niet begonnen in deze serie? Alsjeblieft, doe jezelf een lol en begin er binnenkort aan. Als je van Fantasy houdt, weet ik zeker dat je ervan gaat genieten. Misschien wel net zo erg als ik? Aan de ene kant is dat onmogelijk, aan de andere kant juist te verwachten.


A Torch Against the Night | Sabaa Tahir | An Ember in the Ashes #2 | Razorbill | September 2016 | Gekregen van mijn moeder voor de Kinderboekenweek | Nederlandse vertaling: Een Fakkel tegen het Duister | ★★★★★

Advertenties

2 gedachten over “A Torch Against the Night – Sabaa Tahir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s