Personal

Ik ben een HERlezer

Je kunt er niet omheen: lezen is één van de dingen die ik het allerliefste doe. (ik bedoel, ik ben er zelfs een blog over gestart) Het openslaan van een boek, het verhaal lezen, het boek weer dichtdoen als het afgelopen is en door naar het volgende. Toch blijft het bij mij vaak niet bij één keer. Het overgrote deel van de boeken die ik lees, lees ik minstens nog een keer. Herlezen, dus!

Ik ben dol op het herlezen van boeken. Toch hoor ik van veel mensen dat ze er een hekel aan hebben. Ze zijn bang dat ze het boek de tweede keer een stuk minder leuk vinden, of ze vinden het gewoon niet echt nodig. Zit wat in, maar mij kun je niet ompraten. Hieronder de redenen waarom ik boeken herlees.

Nieuwe dingen ontdekken

Het komt maar zelden voor dat ik alles al meteen zie en doorheb als ik een boek voor de eerste keer lees. Hints die in het verhaal worden gegeven die handig kunnen zijn voor later, leuke en grappige details die me niet opvallen omdat ik net niet geconcentreerd genoeg ben, of dingen die gewoon niet meer opvallen omdat ze verloren gaan in de golf van andere dingen die gebeuren in het boek. Door het boek te herlezen, kom ik allemaal nieuwe dingen te weten.

Oude dingen herontdekken

Natuurlijk is het leuk om nieuwe dingen in een boek te vinden, maar er zijn altijd genoeg dingen die ik wel heb opgemerkt, maar die ik gewoon vergeet! De eerste keer dat ik de Harry Potter boeken las, vond ik ze al helemaal geweldig. Na een jaar zaten er echter enorme gaten in het verhaal: ik kon me van sommige stukken gewoon niet meer herinneren hoe ze precies gingen. Toen ik de serie voor de tweede keer las, werd ik opnieuw overspoeld door verrassingen. Net alsof ik de serie weer voor de eerste keer las…

Duizend stukjes van jou is een boek dat ik pas geleden heb herlezen

Je geheugen opfrissen voor het vervolg

Dit is een hele praktische reden om boeken te herlezen. Vaak duurt het namelijk nogal lang voor het vervolg op een boek wordt uitgegeven en ben je tegen de tijd dat het boek ein-de-lijk uit is, het hele eerste boek alweer vergeten. De beste oplossing daarvoor is natuurlijk: herlezen! Het liefst vlak voor de release, dan zit alles weer vers in je geheugen en kun je het vervolgdeel er direct achteraan plakken. Ik heb het laatst gedaan met An Ember in the Ashes en Duizend stukjes van jou en ik moet zeggen dat het me wel bevalt!

Het is gewoon leuk!

Wat is het leuke aan boeken? Het zijn verhalen die je mee kunt nemen en die je ALTIJD kunt herbeleven herlezen! Hoe geweldig is dat? Sommige verhalen gaan nooit vervelen, ik vind het altijd super leuk om te merken dat ik een boek nog net zo spannend en bijzonder vind als toen ik het voor het eerst las. Ik hoor en lees vaak dat mensen juist bang zijn dat ze het een stuk minder leuk vinden en dat ze daarom geen fijne herinneringen meer hebben aan het boek. Maar ik moet er niet aan denken om een geweldig verhaal maar één keer te kunnen lezen en het verhaal beetje bij beetje te vergeten omdat ik te bang ben het nog een keer te lezen. Nee, ik pak een boek rustig voor een tweede keer op.

Ben jij een herlezer?

Advertenties

8 gedachten over “Ik ben een HERlezer

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Ook ik ben een echte herlezer 🙂 Ik hou er gewoon van om me weer door die vertrouwde werelden te kunnen rond zwerven en om alles overnieuw te beleven. Ook is het geweldig om dan opnieuw te lezen over die geweldige personages of om gewoon weer all the feels te hebben. En zoals je al zei, elke keer dat je een boek herleest ontdek je nieuwe dingen. Dat had ik vooral bij The Hunger games. Dat was de eerste serie die ik in het Engels las (ik zat toen nog maar een 5 weken in de eerste klas TTO, zit momenteel al in de 3e) , dus dat was best wel moeilijk. Een paar maanden later besloot ik om de serie te herlezen en het leek echt een compleet ander boek 😂😂😂

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben ook echt een herlezer! Vroeger las ik ieder jaar de Harry Potter boeken opnieuw en het afgelopen jaar heb ik geprobeerd om iedere maand een serie uit eigen kast te herlezen. Super leuk om al die boeken opnieuw te ervaren! Sommige verhalen blijken dan opeens zoveel beter te zijn dan dat ik me herinner – hoewel er helaas natuurlijk ook boeken zijn die tegenvallen..

  Like

  1. Ja, ik vind het altijd zo leuk om jouw herlees-posts te lezen! Misschien dat ik volgend jaar ook zoiets ga doen, wat meer aandacht geven aan het herlezen. En de Harry Potter boeken zijn bij mij de meest gelezen boeken, ja… 🙂

   Liked by 1 persoon

   1. Leuk als je op je blog ook meer gaat schrijven over herlezen! Ik blijf dat volgend jaar ook zeker doen, maar dan wil ik misschien in totaal 5 series herlezen in plaats van 10 XD

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s