Personal

Kenmerken van mijn favoriete boeken

Je favoriete boeken zijn gewoon de boeken die je het leukst vindt om te lezen. Maar ik vind het lastig om te zeggen welke boeken dat zijn. Vraag maar eens aan een boekenwurm wat zijn/haar favoriete boek is. 9 van de 10 keer kan diegene niet meteen antwoord geven. Sommige mensen zullen er misschien nooit een antwoord op kunnen geven waar ze tevreden mee zijn. Een simpelere vraag is misschien wat zijn/haar favoriete boeken zijn. Boeken, meervoud. Dan komt er waarschijnlijk een stortvloed aan titels uit zijn/haar mond, waarvan je al snel de tel kwijtraakt. Maar hoe weet ik eigenlijk of een boek in het rijtje “favorieten” thuishoort?

Mijn favorieten

Het grappige is dat ik wel een favoriete serie heb: Harry Potter. Daar hoef ik nooit over te twijfelen. Maar er zijn wel wat boeken die ik bijna net zo goed vind, dus die noem ik voor het gemak ook maar even mijn favorieten. Mijn favorieten zijn:

 • De Harry Potter serie
 • De Chaos Trilogie
 • The Mortal Instruments
 • Miss Peregrine’s Peculiar Children
 • Duizend stukjes van jou
 • An Ember in the Ashes
 • Eleanor & Park

Veel boeken, maar al deze boeken hebben wel iets waardoor ik ze extra leuk vind. Wat me opvalt is dat ik de laatste series nog niet zo lang geleden heb ontdekt. Duizend stukjes van jou heb ik in het Nederlands gelezen, dus ik wacht op de vertaling van deel 2 (bijna!), en ook op A Torch Against the Night kan ik niet wachten (OOK BIJNA)!
Heel leuk, die favoriete boeken, maar waarom vind ik ze nou zo leuk?

An Ember in the Ashes, één van min favoriete boeken

Wat hebben ze gemeen?

 • Mijn favoriete genres zijn Fantasy en Science Fiction. Ik denk dat dat ook wel kenmerk nummer één is: Het is een Fantasy of een Science Fiction boek. Tenzij het boek Eleanor & Park heet, want dat boek is gewoon geweldig. Maar goed, de kans dat ik een andere Contemporary een favoriet ga noemen is heel klein. Wel merk ik dat ik bezig ben een alleslezer te worden, wat ook te zien is aan de variatie aan genres in mijn lijstje! Al zal het voorlopig wel allemaal onder Young Adult vallen, vrees ik.
 • Verder heb ik vooral favoriete series, niet zoveel standalones. Dat komt denk ik vooral door het feit dat veel Fantasy en Science Fiction YA’s series zijn. Het fijne daarvan is dat ik extra lang van het verhaal kan genieten.
 • Romantiek hoeft niet per se. In Duizend stukjes van jou en TMI zit enorm veel liefde, maar bij de andere boeken valt het wel mee. Het speelt daar ten minste niet een hoofdrol. Toch vind ik het soms ook wel fijn om eventjes weg te zwijmelen, hoor!

Zou dit een favoriet zijn?

Maar waaraan merk ik nou tijdens het lezen dat het een mogelijke favoriet is?

 • Ik kan het boek niet wegleggen en neem het daarom overal mee naar toe.
 • Als ik het boek herlees, vind ik het net zo leuk als de eerste keer dat ik het las.
 • Als het een deel van een serie is, kan ik NIET wachten op het vervolg!
 • Ik voel een band met de personages, maar er is ook een goede world building, én ik moet de schrijfstijl kunnen waarderen. Niet te simpel geschreven, maar ook geen enorm lange zinnen met woorden die mijn eReader niet eens kent.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, een heel gaaf boek!

Maakt het wat uit?

Dus? Is het nou zo fijn dat ik mijn favorieten kan opnoemen? Eigenlijk maakt het natuurlijk niets uit. Maar het is leuk om te weten en ik was gewoon benieuwd of er overeenkomsten waren tussen de boeken die ik het allerleukst vind!

Wat zijn jouw favoriete boeken? En hebben ze allemaal iets gemeen, of zijn ze juist heel verschillend?

Advertenties

6 gedachten over “Kenmerken van mijn favoriete boeken

 1. Heel erg leuke post. TMI hoort ook echt bij mijn favorieten thuis. Ook The Lunar Chronicles vind ik geweldig. Heb je die toevallig al gelezen? Anders raad ik ze je zeker aan!

  Like

 2. Erg leuke post!
  Mijn absolute favoriet blijft de Harry Potter serie. Ik herlees de serie momenteel weer, en weer kan ik huilen bij de dood van Sirius, Hedwig, Perkamentus (ben net begonnen in deel 7). De serie staat mijlenver bovenaan. Het genre dat ik graag lees verandert wel steeds meer. Maar in principe ben ik blij met elk boek dat ik niet wegleggen kan 🙂
  Liefs

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s