Personal

Engelse boeken lezen? Ik geef tips!

Een tijdje terug schreef ik een blogpost over waarom ik zo veel Engelse boeken lees. In die post beloofde ik in een toekomstige post tips te geven over hoe je kunt beginnen met het lezen van Engelse boeken. Dat is deze post, dus! Ik wil graag nog even zeggen dat hoewel ik in deze post tips ga geven, je die natuurlijk niet per se hoeft te gebruiken! Dit zijn meer de dingen die ikzelf heb gedaan toen ik begon met het lezen van Engelse boeken, vandaar ook de titel van deze blogpost. Dit zijn mijn ervaringen en dit is één van de vele manieren om kennis te maken met Engelse boeken.

Hoe ik begon

Natuurlijk las ik, toen ik heel klein was, af en toe van die Engelse prentenboekjes. Daarna korte verhaaltjes voor kinderen, maar eigenlijk vond ik er maar weinig aan. Aan het eind van de basisschool had ik het idee in mijn hoofd gehaald dat ik heel slecht was in Engels, dus ik vond het natuurlijk ook meteen hartstikke stom. Toen ik naar de middelbare school ging, heb ik ervoor gekozen Cambridge English te gaan volgen. Dat is versterkt Engels, waarvoor ik in de derde en de vijfde klas een extra examen voor afleg. Ik ben toen beter geworden in Engels, maar dat kwam zeker niet alleen door de extra lessen…

Mijn eerste Engelse boeken waren mijn favorieten

In de zomervakantie na de eerste besloot ik, uit pure randomness, dat ik Engelse boeken wilde lezen. Ik had al veel meer vertrouwen in mezelf gekregen door het Cambridge English, waardoor ik dacht, nee, vónd, dat ik het aan moest kunnen. Maar wat zou ik in vredesnaam moeten lezen? Juist ja. Harry Potter. De Nederlandse boeken had ik al jaren en ik had ze drie keer gelezen. Mijn ouders hadden de Engelse boeken, dus die mocht ik ook hebben. Tadaaaaa, Engelse boeken! Ik ben dus begonnen met mijn favoriete serie. Sindsdien ben ik steeds meer Engels gaan lezen, tot de dag van vandaag. Meer daarover kun je lezen in deze blogpost.

Tips!

Nu denk je waarschijnlijk: “En nu? Heel fijn hoor, dat je Engels bent gaan lezen, maar hoe kan ík er beter in worden?” Dus hier komen mijn tips eigen ervaringen. Hoe ben ik beter geworden in het lezen van Engelse boeken?

Begin met boeken die je kent (maar wel leuk vindt!)

Dit was voor mij dé manier. Ik begon met boeken waarmee ik vertrouwd was. Wat zeg ik? De Harry Potter serie had ik al drie keer in het Nederlands gelezen, ik kende de boeken zowat uit mijn hoofd! Het klinkt misschien nutteloos, omdat het aanvankelijk lijkt alsof je er niks van zult leren. Maar het tegendeel is waar. Omdat je de boeken zo goed kent, ben je vertrouwd met het verhaal. Daardoor kan je makkelijker de betekenissen van woorden bepalen en gaat het Engelse lezen niet ten koste van je leeservaring. Je kent het verhaal namelijk toch al. Let wel op dat je zorgt dat je de boeken nog wel leuk vindt, ook al ken je het verhaal al. Je eerste kennismaking met Engelse boeken moet leuk zijn, anders heb je er geen lol meer in!

Gebruik een woordenboek

Wees niet bang om een woordenboek te gebruiken. Het is echt niet gek, hoor! De kans is trouwens groot dat als je een woord hebt opgezocht je het niet snel vergeet, aangezien je het in een bepaalde context hebt gelezen. Je ouders, vrienden en het internet zijn trouwens ook prima. Op mijn eReader zit ook een woordenboek, dus dat kun je ook gebruiken. Ik ben dan ook zo iemand die niet het Engels-Nederlands woordenboek gebruikt, maar het Engels-Engels woordenboek, maar die keuze is natuurlijk aan jezelf.

Wees niet bang er een woordenboek bij te pakken

Begin niet te moeilijk

Ik zeg dan wel vrolijk dat je een woordenboek moet gebruiken, maar het kan natuurlijk nogal ontmoedigend werken als je te vaak een woord moet opzoeken. Een oplossing is een boek dat je kent, zoals ik al eerder aangaf, maar je kunt ook gewoon beginnen met een wat makkelijker boek. Tja, dan kom je al snel uit op kinderboeken. De boeken van Roald Dahl zijn trouwens altijd leuk! Charlie and the Chocolate Factory of Matilda zijn leuk voor tussendoor en goed om te beginnen met Engelse boeken. Lijkt dat je nou helemáál geen goed idee? Ik heb goed nieuws: er zijn genoeg Engelse YA’s waarvan de taal niet te ingewikkeld is. Onderaan deze post geef ik wat tips!

Starten maar!

Mijn laatste tip is naar mijn mening de beste: je moet het gewoon doen. Natuurlijk kunnen de vorige drie tips heel handig zijn, maar ik denk dat iedereen Engelse boeken kan lezen. Vooral in het begin zal je merken dat je heel snel vertrouwd raakt met de Engelse woorden, zinsopbouw, uitdrukkingen en schrijfstijl. Probeer het gewoon te zien als een “gewoon” boek en hou je niet te veel bezig met de vreemde taal. Lees een paar maanden af en toe een Engels boek en je weet niet meer beter. Succes!

Boeken om mee te beginnen?

Hieronder wat boeken die naar mijn mening een simpele schrijfstijl hebben, maar die erg leuk zijn om te lezen:

Harry Potter booksCity of Bonestwilight_D.indd

Lees jij Engelse boeken? Heb je nog tips?

Advertenties

8 gedachten over “Engelse boeken lezen? Ik geef tips!

  1. En? Hoe vind je het tot nu toe? Andere aanraders… Tja, ik vond het wat lastig om simpele boeken te vinden, al helemaal omdat ik veel boeken gewoon niet in het Engels gelezen heb. Maar ik kan me zo voorstellen dat The Hungergames en Divergent niet al te lastig zijn. The Iron Fey boeken vond ik zelf niet heel erg leuk, maar ik hoor ook veel van mensen die de serie geweldig vonden en volgens mij is die taal ook niet heel moeilijk.
   Boeken die ik zou gaan lezen als je al wat meer Engels hebt gelezen ,(na de hele Harry Potter serie ben je al een flink eind op weg) zijn Miss Peregrine’s Peculiar Children, An Ember In The Ashes, Eleanor & Park, de Gone serie en Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke boeken! Dit zijn degenen die meteen in me opkwamen. Ik zou ook het internet nog even afspeuren! Succes!

   Liked by 1 persoon

 1. Engels is geen probleem voor mij, maar ik heb al een hele tijd geen Engelse boeken meer gelezen terwijl ik wel merk dat ik dat graag weer wil doen. Goeie tips!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s