Contemporary·Young Adult

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe – Benjamin Alire Sáenz

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe - Benjamin Alire SáenzAristotle voelt zich eenzaam. Zijn vader heeft in Vietnam gevochten, maar wil er nooit over praten. Zijn zussen zijn veel ouder en wonen al lang niet meer bij hem in huis en zijn broer zit in de gevangenis. Ook over hem weet Ari eigenlijk niets. Dan ontmoet hij Dante, zijn tegenpool, en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee jongens. Maar zal hun vriendschap blijven voortbestaan…

Ik kreeg dit boek samen met Eleanor & Park voor mijn verjaardag van mijn tante. Ze had er erg veel positieve dingen over gelezen en gehoord, dus ze dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Ook ik had er natuurlijk het één en ander over gehoord, dus ik was er erg blij mee!

Wát een schrijfstijl!

Ik werd meteen helemaal blij van de schrijfstijl. In mijn blogpost over Contemporary YA’s zei ik dat ik Contemporaries vooral zo leuk vind omdat er vaak van die lange dialogen voorbij komen. Ze zijn simpel, maar vaak raken ze me diep. Aristotle and Dante zat er propvol mee. Soms waren ze zó lang, dat ik niet meer wist wie wie was. Natuurlijk was dat af en toe wat irriterend, maar ik was wel erg blij met die dialogen, omdat ik daar zo’n fan van ben…

Het hele verhaal leek wel een soort gedicht. Naast mooie dialogen kwamen er ook schitterende metaforen voorbij en soms had ik het gevoel dat ik in een sprookjeswereld rondliep, omdat de simpelste dingen beschreven werden op hele gekke en mooie manieren. Ari is wat depressief, soms iets te negatief ingesteld en hij het grootste deel van het boek ligt hij helemaal met zichzelf in de knoop. Omdat het verhaal vanuit zijn perspectief is geschreven, lijken sommige dingen ietwat droevig, maar het is mooi om zijn kijk op het leven te kunnen begrijpen.

Maar een echt verhaal?

Hoe mooi ik de schrijfstijl ook vind, soms had ik wel het gevoel dat die een beetje omlaag gehaald werd door het verhaal, of eigenlijk door het gebrek eraan. Wat vaak zo is bij Contemporary boeken, is dat ik het doel van de hoofdpersonages niet kon ontdekken. Ari wil zichzelf leren kennen, hij wil dat zijn ouders hem meer vertellen over zichzelf en over zijn broer, hij voelt zich anders… Dante is vrolijker, probeert een feestje van het leven te maken krijgt meer dan broederlijke gevoelens voor Ari. Deze twee jongens zijn totaal verschillend, ze komen elkaar tegen, schoppen elkaars leven door de war. Nope, op het eerste gezicht lijkt het boek niet saai. Het was ook zeker niet vervelend om te lezen, maar soms had ik het gevoel dat het boek te lang was voor het verhaal. Zeker toen Dante weg was, miste ik dat lichte gevoel. Zonder Dante werden Ari’s gedachten donkerder, werd zijn leven eentoniger en miste ik de vonk tussen mij en het boek die ik aan het begin van het verhaal meteen had. Dit boek heeft Dante nodig.

Ik was daarom ook blij toen hij weer terugkwam. Toch heeft dat middenstuk ervoor gezorgd dat ik echt mijn best moest doen om door het boek heen te komen. Vanaf het moment dat Dante terug was, ging ik weer als een speer!

Toch vond ik dat simpele ook wel mooi. Ik moet zeggen, dit boek werkte erg rustgevend voor mij. In mijn toetsweek die eraan zit te komen ga ik iets héél anders lezen (actie, spanning en zo veel mogelijk onrealistische dingen), want ik wil dan juist ontsnappen aan de realiteit, maar dit boek werkt goed tegen stress. Nu nog even uitzoeken of dat positief of negatief is…

Dit boek was goed! Me like! Soms raakte het verhaal me een beetje kwijt, maar ik heb heel erg van het boek (vooral van de schrijfstijl) genoten. Dit boek is trouwens een goede tip om te lezen als je wil beginnen met het lezen van Engelse boeken! Er staan mooie dingen in, maar ze zijn prima te begrijpen en de zinnen zijn niet al te ingewikkeld. Een aanrader!

★★★★☆

 

Advertenties

4 gedachten over “Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe – Benjamin Alire Sáenz

    1. Goede vraag! Het heeft er niet heel veel mee te maken. Ari voelt zich juist heel erg opgelaten omdat mensen hoge verwachtingen hebben bij zo’n naam, maar eigenlijk heeft dit boek niets met de echte filosofen te maken. Hooguit af en toe een verwijzing!

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s