Contemporary·Personal

Contemporary, toch wel leuk?

 

Oeps! Al ruim een week niks gepost! But I’m back! Twee maanden geleden bestond RabbitBookz een half jaar, en dat heb ik gevierd door middel van 3 posts: Waarom ik van Fantasy en Science Fiction hou, de subgenres van Fantasy en de subgenres van Science Fiction. Dat deed ik omdat YA Fantasy en YA Science Fiction mijn favoriete genres zijn. Toch vind ik af en toe een YA Roman (Contemporary) ook wel leuk. Steeds vaker lees ik die boeken en ik ga ze steeds leuker vinden. Of het hele genre het voor elkaar krijgt mijn favoriete genre te worden, dát weet ik niet, maar er zijn wel wat boeken die ik super vond, zoals In het spoor van de Eclips en Eleanor & Park. Die boeken hebben me echt geraakt en ik lees nu nog een Roman, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, die ik ook super vind.

Contemporary Young Adult

Hoe zit het met Fantasy? En Science Fiction?

Waarom vind ik Contemporary dan steeds leuker worden? Dat weet ik eigenlijk ook niet. Ik vind het, hoe leuk het ook is om rond te lopen in een wereld die niet echt bestaat, soms ook wel leuk om te lezen over een wat meer realistische setting. Ja, zal je zeggen, wat wil je nou? Nou, heel simpel! Ik wil gewoon een beetje van alles. Blijkbaar hou ik nu meer van gevarieerd lezen, terwijl ik me een tijdje terug nog stevig vastklampte aan twee genres.

Toch denk ik dat het grootste deel van de boeken die ik lees nog steeds Fantasy en Science Fiction zijn. Ik heb het gevoel dat in het Contemporary genre boeken al snel op elkaar lijken en ik vind het lastig om op basis van de flaptekst (en soms wat recensies, als ik er echt niet uitkom) te beoordelen of ik het boek leuk en vernieuwend ga vinden. Ook heb ik al snel dat ik de personages in Contemporary boeken geen doel vind hebben, waardoor ik het verhaal nergens heen vind gaan. Ook zijn er nog zóveel Fantasy en SF boeken die ik wil lezen, veel meer dan ik van Contemporary zou willen lezen.

In het spoor van de eclips - Bronagh Curran | Eén van mijn favoriete Contemporaries, een echte aanrader!

Wat is Contemporary eigenlijk?

Ik zal even kort uitleggen wat Contemporary nou precies inhoudt. Dit gaat dan natuurlijk over de YA boeken. Contemporary boeken gaan over een verhaal dat zich, in tegenstelling tot Fantasy en Science Fiction, afspeelt in onze wereld. Contemporary betekent “eigentijds”, dus meestal speelt het verhaal zich af op het moment van schrijven. Maar volgens mij moet dat niet al te letterlijk genomen, zeker niet in Young Adult. Het verhaal zal zich ten minste niet 500 jaar geleden afspelen, of ver in de toekomst.
Vaak maken de hoofdpersonages heftige dingen mee, of ze hebben die meegemaakt, waar ze mee om moeten leren gaan. Onderdelen die vaak terugkomen in de boeken zijn liefde, dood, homoseksualiteit, pesten en ziekte.

Wat ik heel mooi vind aan Contemporary is dat er vaak een soort filosofische insteek in zit. Ik hou er vooral van als de personages iets met elkaar gemeen hebben en dat ze daar gesprekken van drie pagina’s lang over kunnen voeren. Sommigen zullen dit heel saai vinden, maar ik vind het echt heerlijk. Vaak worden er hele leuke dingen in gezegd, de personages zetten je echt aan het denken en je leert de personages ook nog eens heel goed kennen.

Dan sluit ik af met de Contemporary boeken die ik het leukst vind:

Eleanor & Park - Rainbow RowellIn het spoor van de eclips - Bronagh CurranEen Weeffout in Onze Sterren - John Green

Dit lijstje wordt regelmatig aangevuld

 

Advertenties

7 gedachten over “Contemporary, toch wel leuk?

 1. Hetzelfde geld voor mij, ik merk dat ik steeds vaker contemporary lees (al kan ik nog steeds zeggen dat fantasy nog steeds mijn favo genre is 😉 ) Het is gewoon erg gaaf om te lezen in een wereld die er al is.

  Like

 2. Ik heb een tijdje ook behoorlijk wat contemporary gelezen, maar ondertussen ben ik zulke boeken alweer een beetje zat 😛 waar science fiction een genre is waar ik maar geen genoeg van krijg, had contemporary voor mij persoonlijk wel een houdbaarheidsdatum.

  Like

  1. Ja, ik vind wel dat er veel meer variatie en originaliteit te vinden is in Science Fiction en Fantasy. Het lijkt wel alsof auteurs daarmee meer kanten op kunnen. Ik kan daar ook geen genoeg van krijgen, terwijl teveel Contemporaries achter elkaar mij een klein leesdipje kunnen bezorgen!

   Liked by 1 persoon

 3. Ik hou echt van Contemporary, maar met mate! Ik ben eigenlijk er persoon die graag boeken leest naargelang mijn stemming. Soms heb ik nood aan een echte fantasy of tijdens mijn examens lees ik liever NA. Maar contemporary is écht één van mijn favoriete gernes geworden, maar het mag gewoon niet te veel worden…

  Like

 4. Ik hou geloof ik het meest van de contemporary boeken omdat je daar oneindig veel kanten mee op kunt, maar ik merk ook wel dat ik er soms een beetje klaar mee ben als ik veel van die boeken heb gelezen, dan neig ik bijvoorbeeld meer naar dystopia.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s