Contemporary·Young Adult

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld - Becky Albertalli, twee verschillende covers! Het gaat om de binnenkant, niet om de buitenkant of het label!

Oorspronkelijke titel: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Simon is homoseksueel, maar hij weet nog niet hoe hij uit de kast wil komen. Als Martin Addison zijn mails met zijn online crush Blue ontdekt, is zijn geheim niet langer veilig. Simon wordt gechanteerd. Simons vrienden begrijpen er natuurlijk niets van, maar Simon durft nog niets te vertellen over zijn geaardheid, en al helemaal niets over Blue. Hij weet gewoon nog niet hoe hij het wil doen. Waarom is het eigenlijk zo raar als je niet hetero bent? Waarom wordt daar zo’n ding van gemaakt? Simon weet het ook niet meer. En het helpt totáál niet dat hij verliefd wordt op de meest bijzondere jongen op aarde…  

Dit boek was echt een enorme hype. Overal kwam je dit boek tegen. Het was romantisch. De cover was mooi, er waren zelfs twee verschillende kleuren. Het verhaal was ontroerend. Het verhaal was cliché. Iedereen hield van Simon. Ie-der-een. Ik was aan het twijfelen: Koop ik De Prinses, of tóch Simon? Maar ik wist niet zeker of dit boek iets voor mij zou zijn en ik vond het wel een beetje prijzig voor het niet zo heel grote aantal bladzijden, dus helaas… Maar ik heb hem wel meteen gereserveerd in de bieb!

(N)iets voor mij?

Eerlijk gezegd had ik niet echt verwacht dat dit een boek voor mij zou zijn. Ik ben sowieso meer van Fantasy en Science Fiction, maar de laatste tijd vind ik Contemporary YA’s ook steeds leuker. Toch sprak dit verhaal me niet zo aan. Dit is namelijk alweer het zoveelste liefdesverhaal. Iedereen zegt dat het anders is vanwege het feit dat Simon homoseksueel is, maar wat is het verschil nou eigenlijk? Het verhaal is inderdaad anders dan als Simon hetero geweest zou zijn, maar het leek me allemaal niet heel bijzonder. Dat merkte ik ook wel, toen ik begon met lezen. Ik kwam er niet doorheen!

Toch ben ik door blijven lezen. Ondertussen heb ik een ander boek gelezen, ja, maar toen ik Simon daarna weer oppakte merkte ik dat ik steeds meer plezier ging krijgen in het verhaal! Ik begreep Simons situatie en kon lachen om zijn sarcastische opmerkingen. Ik kreeg geen trek in Oreo’s, maar werd enthousiast omdat Simon ook zo’n Harry Potter fan is.

Gewoontjes, maar wel leuk

Ook vond ik het leuk om mee te denken met het hoofdpersonage. Uiteindelijk had ik wel door wie Blue zou zijn, maar dat was wel vrij laat. Simon wordt vaak op het verkeerde spoor gezet, en toen ik dacht dat ik een plot twist te pakken had, bleek er nog eentje achteraan te komen! Niet dat dit boek nou enorm spannend was, maar ik heb me zeker vermaakt. Doordat een groot deel van het verhaal zich gewoon op school en binnenshuis afspeelt, met Simons vrienden en familie, werd het wel heel realistisch. En hoewel veel mensen homoseksualiteit normaal vinden, zoals ik, zijn er ook mensen die er een probleem van maken. En ik snap dat het voor jongeren lastig is om uit de kast te komen, omdat iedereen op die leeftijd toch een bepaald beeld voor zich heeft van wat normaal en niet normaal is. Als daar vanaf geweken wordt gaan ze daar lacherig om doen… En gaan ze pesten. We kunnen wel doen alsof dat erbij hoort, maar dat is natuurlijk niet zo. Wat ik dan ook heel goed vond van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld was de geloofwaardigheid. Alles in dit boek voelde alsof het iedereen zou kunnen gebeuren. Misschien niet erg origineel, maar wel mooi.

Maar er sprongen wel degelijk dingen uit. Ik noemde al het feit dat Simon fan was van Harry Potter, en dat hij meerdere keren verwijst naar het fandom. Hij vergelijkt de haarkleur van iemand met die van Draco Malfoy, hij wijst zijn zusje erop dat het afschuwelijk is dat ze niet weet wat Dementors zijn… Voor iemand die ook fan is van HP is dat écht heel leuk! Verder vond ik de vriendschappen ook heel mooi. Dit verhaal draait om homoseksualiteit, chantage en puberproblemen, maar vriendschap is ook belangrijk. Simon kent Abby een halfjaar, maar toch vertelt hij haar zijn grootste geheim als één van de eersten. Hij vind het afschuwelijk om Leah kwijt te raken en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet met hem breekt. Simon en Nick weten precies van elkaar wat ze wel en niet moeten doen, wat wel en niet ongemakkelijk is en of er wel of niet iets met de ander aan de hand is.

Dus, vond ik dit boek net zo goed als veel fans zeiden dat het was? Nope. Maar ik vond het zeker een leuk boek, en ik begreep ook weer wel waarom sommigen er helemaal hoteldebotel van zijn. Maar als je een boek zo vaak voorbij ziet komen, lijkt het vaak veer bijzonderder dan het in werkelijkheid is. Ik had eigenlijk ook niet echt verwacht dat ik het super zou vinden, maar ik ben wel blij dat ik het gelezen heb!

★★★☆☆

Advertenties

3 gedachten over “Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

  1. Ik ben echt al maanden benieuwd naar dit boek, maar elke keer laat ik hem toch liggen als ik ‘m zie in de boekhandel. Misschien dat ik hem toch eens moet aanschaffen. Leuk dat je schrijft over het Harry Potter element, ik ga dat als Harry Potter liefhebber ontzettend waarderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s