Science Fiction·Young Adult

Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

Firebird #1 Duizend stukjes van jouOorspronkelijke titel: A Thousand Pieces of You
Serie: Firebird #1

De ouders van Marguerite zijn beroemde wetenschappers. Ze hebben de Vuurvogel uitgevonden, een apparaatje waarmee je door alle verschillende dimensies kunt reizen. Alles lijkt mooi en bijzonder, totdat Marguerites vader wordt vermoord door Paul, zijn onderzoeksassistent. Samen met Theo gaat Marguerite achter Paul aan, reizend door verschillende dimensies. Ze komen langs het futuristische Londen, het historische Rusland en een onderwaterwereld. Langzaam ontrafelt Marguerite alle geheimen rondom haar vaders dood. Uiteindelijk blijkt de waarheid heel anders en veel beangstigender te zijn dan ze ooit had kunnen denken.

I realize that this is what being a parent means—facing the most horrible thing that could ever happen to you and yet thinking only of how it will hurt your child.”  

Heel boekenland was in rep en roer door het boek Duizend stukjes van jou. Eerst wilde ik het lezen, later toch maar niet. Het verhaal sprak me aan, maar zou het écht zo bijzonder zijn? “Laat maar zitten”, dacht ik. Maar ik doe mee aan de 7Days Reading Challenge van Hebban en dit boek was het maart-boek. Dus eigenlijk “moest” ik het wel lezen. En die cover was toch ook wel mooi, dus ik deed mee aan de winactie. Wat blijkt? IK HEB HEM GEWONNEN! Eigenlijk was ik toch wel blij. En nadat ik het boek gelezen heb, snap ik echt niet waarom ik het “maar liet zitten”. Want man, wát een geweldig boek is dit.

Andere dimensies

Het begon meteen spannend. VERMOORD PAUL MARKOV. Dat is wat Marguerite, het hoofdpersonage, op een poster schreef in een andere dimensie. Eerst schrok ik me rot, want blijkbaar was er daarvoor al van alles gebeurd, en ik wist er niets van. Je wordt aan het begin dus een beetje in het diepe gegooid, maar alles wordt gelukkig uitgelegd. Reizen door dimensies, het lichaam van je “andere ik” in een andere dimensie overnemen, de Vuurvogel, reminders… Je krijgt heel veel informatie in één keer, en ik raakte soms even de draad kwijt. Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen, want het is wel reuze interessant! In mijn recensie over Robijnrood schreef ik dat ik tijdreizen in boeken erg interessant vind, maar nu weet ik dat dimensiereizen nóg leuker is. Toen ik eenmaal begreep hoe het werkte, was ik echt gefascineerd door het hele gebeuren. Dus, misschien is het eerst wat ingewikkeld, maar later valt het wel mee. Marguerite is slim, maar niet zo’n genie als haar ouders. Ook zij snapt heel veel niet en ze vertelt alleen de dingen die zij begrijpt, op een manier waardoor ik die ook begreep.

The memory stings — and I hate that, I hate how all the good memories have turned into things that hurt — but I need the pain.”  

Natúúrlijk ook wat romantiek

Ik weet niet waarom, maar om de één of andere reden had ik niet heel veel romantiek verwacht. Het kwam gewoon niet in me op dat dat er ook nog bij zou kunnen komen. Toen ik de achterflap las wist ik dat er enorm veel in dit boek zou gaan gebeuren, en het leek gewoon alsof er geen ruimte en tijd was voor liefde. Maar vanaf het moment dat Marguerite zegt dat ze Paul moet vermoorden, weet je het al. Er komt liefde in voor, en je weet ook al tussen wie die liefde zal ontstaan. Oké, prima. Maar waarom moet er in vredesnaam een tweede jongen zijn?!

Want die tweede jongen maakte geen kans, vanaf het begin was al duidelijk wie de “ware” zou zijn. Voor mij dan. Er werd een liefdesdriehoek gesuggereerd, maar hij was niet nodig. Het lijkt wel alsof de auteur per se een liefdesdriehoek wilde, omdat bijna alle YA boeken er één hebben. Jammer. Maar dat er romantiek in het boek zit, vind ik niet erg. Ik ship Paul en Marguerite echt heel erg hard. Dat Marguerite later niet meer weet of ze echt van Paul houdt vond ik irritant (they are meant to be!) maar de reden was logisch. Ze wordt namelijk verliefd op de Paul uit een andere dimensie, dus ik snap dat ze niet zeker weet of ze ook van de Paul uit haar dimensie houdt. Dus, de liefdesdriehoek was niet nodig, maar ik vond het heerlijk om af en toe even weg te zwijmelen tijdens het lezen van dit spannende boek.

I would love you in any shape, in any world, with any past. Never doubt that.”  

Plot twist na plot twist

Echt, Duizend stukjes van jou zit vol met plot twists. Er zit misschien af en toe wel iets voorspelbaars in het boek, maar eigenlijk was bijna alles onverwacht. Het middenstuk van het boek is misschien niet heel erg spannend. Er wordt veel tijd doorgebracht in Rusland, en daar vlamt vooral de liefde tussen Paul en Marguerite op. Als Marguerite Rusland verlaat, begint er weer wat échte spanning te komen. Maar toch werd het boek nooit saai. Ook in de “wat minder spannende delen” gebeurden er onverwachte dingen en werd ik telkens verrast door gekke gebeurtenissen.

Toch heb ik het gevoel dat de meeste problemen al zijn opgelost. Het mysterie rondom Marguerites vader is ontrafeld, dus wat gaan ze in deel 2 doen? Triad proberen te stoppen? Vluchten? Of gebeuren er nog meer totaal onverwachte dingen? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet, is dat ik enorm uitkijk naar Tienduizend hemels boven jou. Wanneer komt die uit? Augustus? Kom op, tijd, ga sneller!

Wát een warrige recensie! Ik had nog véél langer kunnen doorschrijven, vandaar. Snapte je niets van dat hele deel over de liefde? Lees. Dit. Boek. Het is spannend, romantisch en erg fascinerend. Het einde was mij net iets té gelukkig, er was niet echt een cliffhanger. Maar ik sloeg het boek dicht met een hart dat nog steeds als een razende te keer ging, want wat gebeurt er toch veel in dit boek. Dimensiereizen, echt fantastisch bedacht. Nog beter dan tijdreizen! Ik raad dit boek iedereen aan.

★★★★★

Duizend stukjes van jou - Claudia Gray

 

Advertenties

12 gedachten over “Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

 1. Ik vond dit boek ook écht geweldig! Ik vond Paul ook fantastisch, maar vooral de versie van hem in Rusland. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik vind van de “normale” Paul. Maar wie weet kom ik daar achter in het tweede deel.
  Ik was zelf ook helemaal geen fan van de liefdesdriehoek. Die voelde inderdaad wat geforceerd. Ik hoop ook echt dat in het vervolg hier niet te veel op doorgegaan wordt. Ben wel echt reuze benieuwd naar deel 2. (alleen is het nog veel te lang wachten)

  Like

  1. Ja, die liefdesdriehoek dreigde het boek echt wat te verpesten, maar ik heb het gelukkig een beetje kunnen negeren!
   Het duurt inderdaad heel erg lang, en ik ben natuurlijk weer zo iemand die boeken in dezelfde hoogte wil hebben, en de Engelse boeken zijn wat kleiner… Balen, haha! Dan maar wachten, dus…

   Like

 2. Hij staat al heel lang op mijn lijstje en ook al een tijdje in mijn boekenkast, maar na jouw recensie gelezen te hebben begint het wel erg te kriebelen. Ik denk dat ik hem toch maar wat hoger op mijn TBR lijstje zet 😉

  Like

 3. aaaahhh ik ben echt benieuwd naar dit boek! Op de een of andere manier ben ik een beetje bang dat het me gaat teleurstellen. Ik ga denk ik toch wel de drempel over om hem te lezen na jou positieve recensie 🙂

  Like

 4. Pingback: March Book Quotes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s