Personal

En toen was mijn TBR opeens een stuk korter!

Het is een blijft een pijnlijk onderwerp voor alle book nerds: Onze TBR-list. In hoog tempo komen er steeds nieuwe boeken bij, veel sneller dan we lezen. Als er na een maand één boek minder op de lijst staat, zijn we blij. En we kunnen er niet te lang naar kijken, want het doet pijn aan onze ogen. Toen ik begon met bloggen, heb ik ook zo’n lijst gemaakt. Waarom ik het toen pas deed weet ik eigenlijk niet zo goed, misschien omdat ik bewuster ging kijken naar boeken en daarom ook bewuster ging kijken naar welke boeken ik wilde lezen. Eigenlijk las ik altijd een serie gewoon in één keer uit, maar sinds kort heb ik een TBR Jar, en daardoor wissel ik het wat meer af. Toen ik de briefjes voor in mijn Jar wilde gaan schrijven, zonk de moed me in de schoenen: Zo veel boeken. Boeken die ik nooit allemaal kan lezen. En niet allemaal op een briefje wil schrijven.

Dat was mijn smoes voor mezelf: Al die boeken één voor één opschrijven? You wish! Dus ik begon met datgene waarvan ik had gedacht dat ik het nooit over mijn hart zou kunnen verkrijgen: Boeken schrappen. Het klinkt stom, vind je niet? Die boeken wilde ik graag lezen, anders had ik ze nooit op de lijst gezet! Maar er zaten echt wel boeken tussen die ik liever wilde lezen dan andere, sommige boeken had ik eigenlijk al veel eerder willen lezen.

TBR ingekort

Wat gaat eraf?

Het probleem met mijn TBR is dat hij vooral uit series bestaat. Ik lees vooral Fantasy en Science Fiction, en die boeken zijn nou eenmaal vaak series. Dus als ik een leuk boek zie en ik het wil lezen, zet ik natuurlijk meteen de hele serie op de lijst. Tja, dan gaat het snel. Maar, daar zit ook een voordeel aan, namelijk dat het schrappen ook lekker opschiet. Als ik een boek van de lijst haalde, kon meteen de hele serie eraf! Dus ik ging eens goed kijken, en hoewel ik eerst dacht dat ik nooit zou kunnen kiezen welke boeken eraf moesten, is het me gelukt.

Het kostte me aardig wat moeite, maar mijn TBR is dus een flink stuk korter geworden. Titels die ik er onder andere heb afgehaald: De Grisha Trilogie, the Touching Juliette Trilogie, Starters&Enders, de Matched Trilogie, de 100 Serie, de Silber Trilogie, Emmy and Oliver, Niet te filmen, de Talon Saga, de Blood of Eden serie, de Throne of Glass serie, de Geek Girl serie en de Lockwood&Co serie. Geloof me, dat was lang niet alles. Maar het moest! Sorry, fans! En dat ik ze eraf heb gehaald betekent niet dat ik ze nooit meer zal lezen, maar het betekent dat ik me meer ga richten op de andere boeken, boeken die er al langer op staan of die ik liever wil lezen.

Wat staat er nu nog op?

 • De Vampire Academy serie – Richelle Mead (mee bezig)
 • De Bloodlines serie – Richelle Mead
 • The Maze Runner serie – James Dashner (mee bezig)
 • De Prinses en de Selectie Novella’s – Kiera Cass
 • De Slated serie – Teri Terry
 • De Gone serie – Michael Grant (mee bezig)
 • De Numbers Trilogie – Rachel Ward
 • Lady Midnight – Cassandra Clare
 • Het laatste boek van de Vleugels Trilogie – Vanessa Gerrits (Ik weet de titel, haha!)
 • A Court of Thorns and Roses – Sarah J. Maas
 • A Torch Against The Night – Sabaa Tahir (als die uit is)
 • The Rosie Project en The Rosie Effect – Graeme Simsion
 • The Declaration Series – Gemma Malley
 • Vuurpreek – Francesca Haig
 • Duizend stukjes van jou – Claudia Gray
 • Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli
 • Geestenkrijger – Linda Dielemans
 • NODIG – Joelle Charbonneau
 • Crimson Bound – Rosamund Hodge
 • Het korte tweede leven van Bree Tanner – Stephenie Meyer
 • The Lord of The Rings serie – J.R.R. Tolkien
 • De Edelsteentrilogie – Kerstin Gier (herlezen)
 • Wat ik weet – Julie Berry (herlezen)
 • The Mortal Instruments – Cassandra Clare (herlezen)
 • De Gouden daken van Lhasa – Federica de Cesco (herlezen)
 • De drie Harry Potter-bibliotheekboeken: The Tales of Beedle the Bard, Fantastic Beasts and Where to Find Them en Quidditch Through the Ages – J.K. Rowling

En als het delen van een serie zijn, ga ik TBR ingekortnatuurlijk de hele serie lezen! Het is nog steeds aardig wat, maar geloof me, het was drie keer zo veel. Het grappige is dat ik Duizend stukjes van jou eigenlijk ook niet wilde lezen (ondanks die moooooie cover!), maar ik doe mee met de 7Days Reading Challenge van Hebban, en daar zat hij in. Dit jaar zou ik hem dus sowieso lezen, maar raad eens… IK HEB HEM GEWONNEN! Dus ik ga hem lezen, én hij kan komen pronken in mijn boekenkast. Uiteindelijk de rest van de serie dus ook…

Ik ben trots op mezelf, want mijn TBR is eindelijk mogelijk gemaakt! Eindelijk! Het gaat me lukken, ik weet het zeker. Dit jaar ga ik veel lezen, en proberen wat minder boeken op de lijst te zetten, zodat ik het flink inhaal. En dan kan ik volgend jaar weer volop dromen en tientallen boeken op mijn TBR zetten. (Om ze er daarna weer af te halen.) Ik weet dat alle boekenliefhebbers zo positief zijn en dat het hen uiteindelijk toch nooit lukt, maar dat maakt niet uit… XD Het lijkt nutteloos: boeken van je TBR halen. Als je ze niet wilt lezen, lees je ze toch niet? Je hoeft ze toch niet per se definitief te verwijderen? Maar dit werkt veel beter, want de hoeveelheid boeken die ik wilde lezen ontmoedigde me altijd een beetje. Nu heb ten minste niet meer het gevoel dat ik met iets onmogelijks bezig ben.

Hoe lang is jouw TBR? En welke boeken wil je het liefst lezen?

 

Advertenties

11 gedachten over “En toen was mijn TBR opeens een stuk korter!

 1. Ik zit op zo’n veertig boeken ongeveer.. en hoe hard ik ook lees hij wordt alleen maar groter 😂 The struggle! Ik heb ook besloten wat boeken eraf te halen anders werd het gewoon echt niet meer te doen

  Like

 2. I know the feeling! Ik los het op door gewoon niet meer bij te houden hoe groot de lijst is en zodra ik een boek uit heb gewoon te beginnen aan een boek waar ik dan zin in heb of die ‘top of mind’ ligt (of gewoon vanwege de planning wat handiger uitkomt). Leven van boek naar boek, dus 😀

  Liked by 1 persoon

 3. Net opnieuw geteld, er stonden er 112 op en nu 84… Het zijn niet allemaal dikke boeken dus hopelijk dit jaar gewoon allemaal uit 😀 En anders volgend jaar de rest 😛 En proberen om niet teveel boeken erbij te kopen/krijgen dit jaar, zodat ik serieus door mijn hele TBR-stapel heen kom…
  Op dit moment lees ik een boek dat niet op mijn oorspronkelijke TBR-lijst stond, omdat ik daar alleen mijn eigen ongelezen boeken op heb staan en niet de boeken die ik heb geleend van mensen. Dus eigenlijk +2 want ik heb na dit boek, nog 1 geleend boek in mijn kast staan. En herlezen tel ik niet mee.

  Like

 4. Wauw, knap dat dit je is gelukt! Ik ben helemaal niet zo bewust bezig met mijn TBR, als ik dat zou doen wordt het niks denk ik haha. Ik weet wel zo’n beetje welke boeken ik nog wil lezen als ik naar mijn kast kijk en op mijn iPad heb ik daar een speciale collectie voor. Maar verder sta ik er echt niet zo bij stil.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s