Personal·Science Fiction

Mijn favoriete Science Fiction subgenres

Maandag schreef ik dat ik, omdat RabbitBookz een half jaar bestaat, deze week iedere dag een post online zou zetten. Twee van de extra posts zouden over mijn twee favoriete genres gaan, Fantasy en Science Fiction. Dinsdag verscheen mijn blogpost over Fantasy, dus vandaag is het de beurt van Science Fiction! Weer geef ik wat informatie over een paar bekende subgenres van Science Fiction. En aan het einde van deze post ook weer wat boekentips.

Science Fiction #3.jpg

Apocalyptische en post –apocalyptische Science Fiction

In dit subgenre proberen de hoofdpersonages een wereldramp te voorkomen, of er heeft een ramp plaatsgevonden, en dan leven de personages in de door de ramp aangetaste wereld. De ramp kan dan net plaatsgevonden hebben, en dan moeten de mensen omgaan met de gevolgen op korte termijn (denk aan een hongersnood, mensen die tegen elkaar opgezet worden), maar de ramp kan ook bij de geschiedenis van de wereld horen, en dan zijn de grote problemen al opgelost. Meestal zijn de mensen van voor de ramp bijna vergeten. Zo’n wereldramp kan van alles zijn: Het kan veroorzaakt zijn door de natuur, door mensen, het kan een virus zijn, of het kan helemaal verzonnen worden door de schrijver. Denk dan aan bijvoorbeeld een zombie-apocalyps of een alien-invasie.

Dit vind ik gaaf, vooral als er af en toe een hint wordt gegeven naar de vroegere – onze – wereld. Dan kan ik me helemaal voorstellen hoe zo’n ramp is ontstaan en wat er daarna is gebeurd!

Soft en Hard Science Fiction

Het verschil tussen deze twee is simpel. In Hard Science Fiction staat technologie centraal, al zal de auteur zich aan de wetten houden die er op het moment van schrijven ook zijn. Er zullen dus niet vaak enorme onmogelijkheden in verwerkt zitten. Maar alles over de technologie wordt uitgebreid beschreven, en dat kan soms wel eens lastig zijn. Soft Science Fiction gaat wat minder over technologie, maar juist meer over de beschaving, de economie en de politiek van een gebied. Er kunnen dus wel allemaal supersonische apparaten en voertuigen in voor komen, maar nooit wordt er echt uitgelegd hoe al die dingen in elkaar zitten.

Science Fiction #1.jpg

Science Fantasy (ook een subgenre van Fantasy)

In Science Fiction gebeuren dingen die nu misschien nog niet waar zijn, maar die in theorie misschien wel zouden kunnen gebeuren. Misschien blijken ze uiteindelijk wel onmogelijk te zijn, maar we kunnen nu natuurlijk nog niet weten wat we later allemaal kunnen! Fantasy is echter een genre wat onmogelijk is. Natuurlijk fantaseert iedereen wel eens over feeën, weerwolven en vampiers, maar bovennatuurlijke verschijnselen zijn onmogelijk. Punt. Maar, in Science Fantasy worden Science Fiction en Fantasy gecombineerd. Het is een futuristische, misschien zelfs post-apocalyptische wereld, maar er zitten bovennatuurlijke elementen in verwerkt. Zonder die bovennatuurlijke elementen is het geen Science Fantasy. Dit betekent dat waar Science Fiction ergens nog zou kunnen, Science Fantasy net zo onmogelijk is als Fantasy.

Hoe gaaf is dit? Ik kan nu even niet op een YA Science Fantasy boek komen, dus ik zal er ook wel niet zo veel gelezen hebben, maar ik vond dit gewoon zo leuk om te lezen! Mijn twee favoriete genres in één! Als ik binnenkort een leuk Science Fantasy boek tegenkom, zal ik het lezen en recenseren, kijken of het wat is.

Soms lijken Soft Science Fiction en Science Fantasy misschien een beetje op elkaar, maar er is toch één groot verschil. Zodra er ook maar iets bovennatuurlijks in voorkomt, is het Science Fantasy.

Ik weet van mezelf dat ik veel meer Fantasy lees dan Science Fiction, en eigenlijk vind ik het best jammer, want ik vind Science Fiction minstens zo leuk. Ik vind het lastig om leuke SF boeken te vinden. Wat ik superleuk vind is dat is Science Fantasy heb ontdekt. (nu alleen nog een boek van het genre vinden) Wat ik doe om nieuwe boeken te ontdekken is rondneuzen op andere boekenblogs, dus als jij ook op zoek bent naar leuke YA Science Fiction boeken, zou ik dat zeker doen. Hieronder wat van mijn tips.

Mijn tips:

Annaacross-the-universeInwijding - Veronica RothChaos #1 Het Mes dat niet wijkt.jpgHongerspelen #1 .jpgDe Selectie #1

Dit lijstje zal ik regelmatig aanvullen.

 

 

 

Advertenties

7 gedachten over “Mijn favoriete Science Fiction subgenres

  1. Ook dit is een genre (naast fantasy) dat ik eigenlijk te weinig lees. Heb erg genoten van De Hongerspelen, en wil zeker meer van dit soort boeken lezen, dus deze tips zijn allemaal welkom 🙂 vind het een leuke reeks blogposts zo 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s