Fantasy·Personal

Mijn favoriete Fantasy subgenres

Ik vertelde laatst over waarom ik van Fantasy en Science Fiction hou. In het menu van RabbitBookz kun je kort wat informatie vinden over Fantasy en Science Fiction. Nu vind ik dat genoeg, af en toe vul ik het een beetje aan. Maar de genres hebben subgenres, en daar bespreek ik er een paar van in aparte blogposts. Vandaag ga ik Fantasy eens goed onder de loep nemen! Natuurlijk kan ik niet alle subgenres benoemen. Dat zijn er gewoon te veel. Je kunt altijd zelf nog even het internet op gaan of de boeken in duiken. Hier schrijf ik over de genres die ik het meeste lees, Urban Fantasy en High Fantasy. En als jij van YA Fantasy houdt, vind je dit zeker interessant. En aan het einde van de post geef ik van Fantasy boekentips!

Fantasy #4

Urban Fantasy

Een hele bekende vorm van Fantasy. Kenmerkend aan Urban is dat het verhaal zich in onze wereld afspeelt, maar er zijn bovennatuurlijke elementen aan toegevoegd. De geschiedenis van bijvoorbeeld bovennatuurlijke wezens is goed uitgewerkt, en is vaak verweven met de geschiedenis zoals wij die kennen. Of de wezens stammen uit oude legendes.

Wat ik erg mooi vind aan Urban Fantasy is het idee dat het echt zou kunnen zijn! Het kan waarschijnlijk niet echt, maar ik kan het me makkelijk voorstellen, hoor. Het speelt zich deels af in de echte wereld, er komen mensen in voor die niet doorhebben dat er een bovennatuurlijke oorlog aan de gang is. Urban Fantasy boeken zijn de boeken waarbij ik wegdroom en me bedenk dat er nu vampiers en weerwolven met elkaar aan het ruziën zijn in het winkelcentrum. Soms vind ik het jammer dat auteurs het zichzelf zo makkelijk te maken door te zeggen dat de magische wezens onzichtbaar zijn voor gewone mensen. Het is toch veel leuker als we elkaar per ongeluk kunnen ontdekken?

Fantasy #3

High Fantasy (ook wel Epische Fantasy)

In High Fantasy boeken leven de personages in een totaal andere wereld dan de onze. Er komen misschien wel mensen in voor, maar de auteur heeft de wereld zelf bedacht. Die werelden zijn vaak veel uitgebreider beschreven dan die in Urban Fantasy, want de auteur wil dat wij het ons zo goed mogelijk voor kunnen stellen. Dat is minder nodig dan in Urban Fantasy, want ja, die wereld is gewoon de onze! Dan richt de schrijver zich vooral op de geschiedenis van de hoofdpersonages.

In High Fantasy draait het verhaal vooral om de strijd tussen goed en kwaad. Er zijn goede mythische wezens, en slechte, en ze proberen elkaar te verslaan. Ik las laatst ergens dat de laatste tijd steeds meer pogingen worden gedaan om dit wat te verminderen. Dan ontstaat er een “grijs” gebied, en wordt er niet zomaar BAM een scheiding gemaakt tussen goed en kwaad. Dat is ook een stuk geloofwaardiger, toch?

Ik hou ook heel erg van High Fantasy. Waar Urban Fantasy makkelijker voor te stellen is, is het soms ook heerlijk om gewoon helemaal te verdwijnen in een andere wereld. Niet half, zodat je soms even terug bent in New York, maar je blijft in die andere wereld. Wat ik wel belangrijk vind is dat het boek een goede world building heeft. De auteur moet rustig de tijd nemen om de wereld en de geschiedenis ervan te omschrijven.

High Fantasy en Urban Fantasy zijn de subgenres van Fantasy die ik het meest lees, en die toch wel vaak door elkaar gehaald worden. Er zijn nog veel meer subgenres, maar om alles hier te noemen… Ik was al een hele tijd van plan om dit te posten, maar nog niet zo lang geleden schreef Emmy ook over Urban en High Fantasy. Ik raad je zeker aan om daar nog even langs te gaan, want ik heb haar post met veel plezier gelezen.
Binnenkort de subgenres van Science Fiction. Er zit een leuke verrassing bij, want hoe verschillend Fantasy en Science Fiction ook zijn, ze blijken prima te combineren…

Mijn tips:

Harry Potter booksAn Ember In The AshesCity of BonesMiss Peregrine's Home for Peculiar ChildrenCruel Beauty - Rosamund Hodgetwilight_D.inddVleugel Trilogie #1 Tweedehands Vleugels

Dit lijstje wordt regelmatig aangevuld.

 

Advertenties

9 gedachten over “Mijn favoriete Fantasy subgenres

  1. Ik sluit me helemaal aan bij dit artikel. Zelf lees ik het liefst van Fantasy met hier en daar is een Sci-Fi boek. Qua subgenre in de Fantasy leun ik vooral naar de Urban Fantasy toe omdat het me terug in magie doet geloven. Magie is nu eenmaal alles wat wetenschap nog niet saai heeft gemaakt 😉 Om diezelfde reden schrijf ik ook het liefst in dit genre 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s