Fantasy·Young Adult

Cruel Beauty – Rosamund Hodge

Cruel Beauty - Rosamund HodgeSerie: Cruel Beauty Universe #1

Nyx is haar hele leven getraind om de Gentle Lord te verslaan. En zich daarvoor op te offeren. De Gentle Lord is een demon, en hij houdt Arcadia al 900 jaar in zijn greep. Maar als Nyx in het paleis aankomt, blijkt hij, Ignifex, heel anders te zijn dan ze had verwacht. Tijdens haar zoektocht naar de manier om hem te verslaan, voelt ze zich aangetrokken tot hem. En tot overmaat van ramp ontmoet ze ook Shade, een mysterieuze schaduw…

Dit is het eerste boek wat ik puur ben gaan lezen omdat een andere blogger er zo enthousiast over was. Vanessa is één van mijn favoriete bloggers, en ze heeft Cruel Beauty *even tellen* wel zestien sterren gegeven! Zéstien! Dat boek moest dan wel goed zijn. En de cover is ook mooi. En op The Book Depository is hij goedkoop. WOEHOE!

You fought and fought to keep all the cruelty locked up in your head, and for what? None of them ever loved you, because none of them ever knew you.”

Nyx en Ignifex: wat een heerlijke personages!
Oké, ik had het boek dus gekocht. En ik was meteen fan van Nyx. Ze is moedig, maar zeker niet perfect. Om even de beschrijving uit het boek te gebruiken: Haar hart zit vol met gif. Om de één of andere reden hou ik daar wel van. Geen gillend verliefd schoolmeisje, maar gewoon een chagrijnig kind. Later wordt dat wel wat minder, dan “smelt” ze een beetje, maar ik vind het echt fantastisch om eens een keer geen perfect personage tegen te komen, dat alleen maar twijfelt tussen twee jongens. Hoewel, dat laatste, dat zat toch wat anders dan gedacht.

Ik ging er van uit dat er in dit boek géén driehoeksverhouding zat. Geen idee waarom. Op de achterkant werd er niks over gezegd en ik had er niet zo over nagedacht. Toen Shade in het verhaal kwam en er een typisch geval van “love at the first sight” voorbij kwam, was ik even teleurgesteld. Ik vind Ignifex namelijk helemaal geweldig. Zijn humor, zijn slechtheid (maar innerlijke goedheid), zijn arrogantie… Heerlijk gewoon. Shade vond ik echter maar een kwal die een beetje raar deed. Hij kon niks zeggen vanwege een vloek, oké, maar ik had al snel een beetje het gevoel dat hij niet te vertrouwen was. En dat hij en Ignifex veel meer met elkaar te maken hadden dan het leek. Of dat gevoel terecht was, dát moet je zelf maar lezen, haha!

If one of us had to die, it ought to be the one with poison in her heart.”  

Sprookjes en mythen
Wat ik ook heerlijk vond was het feit dat het verhaal zich in de Griekse Oudheid afspeelde. Denk ik. Arcadia is weliswaar van de buitenwereld afgesloten door een koepel, maar ik vond het echt fantastisch. Ik doe gymnasium, en omdat je dan zoveel leert over de Grieken, is het extra leuk. Ik herkende de rituelen, de verhalen waarnaar verwezen werd en de goden die geëerd werden. Dat gaf dit boek nog wat extra magie: demonen én de Grieken! Yay!

Dit boek is een hervertelling van The Beauty and the Beast. Nou ben ik niet echt bekend met het verhaal. Ik heb alleen jaren gelden de disneyfilm gezien, en ik weet niet echt of dit telt. Laat je echter niet misleiden door deze uitspraak, want ook zonder dat je het verhaal kent kun je dit boek gewoon lezen. Heb ik ook gedaan. Wat ik nog een beetje miste was de band met de personages, en ik werd ook niet echt meegesleurd in het verhaal. Ik had het gevoel dat ik er een beetje buiten stond, en niet dat ik Nyx zélf was. Dat vond ik jammer, maar het maakte het verhaal niet minder slecht.

Don’t look at the shadows too long or a demon might look back.”

Het mooie einde
Het einde was raar, maar wel goed. Vanaf het moment dat Nyx alles had teruggedraaid en alles was vergeten kon ik me pas echt goed in haar inleven. Ik voelde haar verwarring, en die had ik zelf ook even. Maar het was mooi gedaan, en ik begreep het. Dit boek heeft een enorme world building, maar soms was dat wel eventjes opletten. Toch vind ik dat Rosamund Hodge het goed heeft gedaan. Er wordt meestal veel informatie in één keer gegeven, maar toch zijn die momenten wel over het boek verspreid. Dat zorgde ervoor dat ik alles goed begreep, hoe moeilijk het soms ook te bevatten was.

Cruel Beauty is een heerlijk boek, vol met Griekse mythen, liefde en spanning. Eigenlijk maar weinig clichés, en heerlijke personages. Toch voelde ik me soms een beetje een buitenstaander, en kon ik niet helemaal in het verhaal komen. Ik wil meer van deze wereld, en ga Crimson Bound dan ook zeker lezen! Dat is een ander boek, met andere personages, maar wel met dezelfde soort setting. Perfect!

★★★★☆

Cruel Beauty - Rosamund Hodge

Advertenties

7 gedachten over “Cruel Beauty – Rosamund Hodge

    1. Haha, nice! Denk er wel aan dat het nog niet vertaald is, en dus alleen maar in het Engels te lezen is. In Nederland is het volgens mij ook niet heel erg bekend, dus ik weet niet of hij in veel bibliotheken te leen is.

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s