Science Fiction·Young Adult

De Labyrintrenner – James Dashner

Labyrintrenner #1Thomas zit met tientallen andere jongens opgesloten in een labyrint. Ze weten niets meer van de tijd voordat ze in het labyrint terecht zijn gekomen. Ze hebben één doel: Ontsnappen. ’s Nachts lopen er echter afschuwelijke wezens rond in het labyrint, en een uitweg lijkt onmogelijk. Thomas is de nieuwste, en sinds hij er is gebeuren er hele rare dingen. Hij herinnert zich vaag iets van voordat hij het labyrint inkwam, maar hij weet niet zeker of hij zijn verleden wel te weten wil komen…

Just follow me and run like your life depends on it. Because it does.”

Ik begon dit boek toen ik nog bezig was met Samensmelting, maar hier kun je lezen waarom ik tussendoor even een ander boek nodig had. Ik heb veel goeds gehoord over deze serie, dus ik was blij toen ik de Labyrintrenner trok uit mijn TBR Jar. Maar ja, aan Samensmelting begon ik ook met hoge verwachtingen, maar die zijn niet waargemaakt. Hopelijk zou dat wel gebeuren bij dit boek… Ik kan je zeggen: Ik ben niet helemaal blij, maar ik vloog er doorheen!

In het begin van dit boek raakte ik een beetje in paniek. Ik begreep er helemaal niks van, en soms leek het wel alsof ik delen had overgeslagen! Ik bladerde dan verwoed terug door mijn e-reader, maar nee, ik had niks gemist. Uiteindelijk besloot ik alles maar gewoon over me heen te laten komen, en dat was een goede keuze. Langzaam wordt alles uitgelegd, maar dan ook laaaaaaaaaaangzaam! Ik snap dat Thomas en de andere jongens ook niet veel weten, maar de dingen die de andere jongens wél weten, willen ze niet aan hem vertellen. Dat is niet alleen irritant voor Thomas, maar ook voor de  lezer. Ik had echt het gevoel dat ik veel te lang aan het lijntje gehouden werd. Pluspunt: Hierdoor kon ik me goed inleven in Thomas, want ik was net zo gefrustreerd als hij.

It’s kind of hard to ask a dead guy what he did wrong.”

Wel was het boek spannend. Als ik dingen te weten kwam over het labyrint, kon ik daar lang over fantaseren, want die dingen waren raar! De Grievers zijn eng, maar eigenlijk weet ik nog steeds niet zo goed hoe ik ze voor me moet zien. De schuivende muren, het feit dat er geen uitgang lijkt te zijn, de Verandering, ik vond het allemaal wel interessant! Ik verloor mijn aandacht dus niet, en dat was een goed teken.

Iets wat ik dan wel weer jammer vond is dat de personages er lang over doen om dingen te ontdekken. Sommige dingen liggen heel erg voor de hand, en ik heb ze dan meteen al door, terwijl de personages er pas een paar hoofdstukken later achter komen. Dat de eerste letters van de woorden op de bordjes in het labyrint het woord WICKED vormden, zag ik meteen. Thomas zag het alleen pas heeeelemaal aan het einde. Niet dat dit nou zo belangrijk was, maar toch! Dat het “Grievergat” een uitweg zou kunnen zijn, bedacht ik me ook al meteen. Misschien was ik wel in een heel vindingrijke bui, maar het was wel een beetje jammer. Het boek werd er gelukkig niet saai door.

She smiled for the first time, and he almost had to look away, as if something that nice didn’t belong in such a glum and gray place, as if he had no right to look at her expression. 

Ik vertrouwde het einde al niet, maar toen ik de epiloog las, werd ik blij. Blij ja. Het is helemaal niet goed voor de hoofdpersonages, want ze denken nu dat ze eindelijk veilig zijn, maar dat zijn ze niet. Dit einde is echter een hele mooie cliffhanger, en een prachtig einde voor een spannend vervolg. Hoop ik.

Ik had meer van dit boek verwacht, maar het was zeker vermakelijk. Het was een fijn boek om tijdens Samensmelting te lezen, en ik ben erg benieuwd naar de rest van de serie! Hopelijk wordt deel 2 wat spannender en wat minder voorspelbaar!

★★★☆☆

Advertenties

7 gedachten over “De Labyrintrenner – James Dashner

 1. Ik vond de film eerlijk gezegd best tegenvallen dus ik ben nog niet begonnen aan de boekenreeks. Ik houd ook totaal niet van voorspelbare boeken dus ik denk niet dat ik er nog in ga beginnen. Of zou je het me toch aanraden?

  Like

  1. Ik heb de film niet gezien, dus ik kan niet zeggen of het boek erop lijkt.
   Misschien was ik wel in zo’n bui dat ik alles raad, en dat het daarom voorspelbaar was. Ik lees deel 2 van de serie nog en kijk wat ik daarvan vind. Als dat deel beter is lees ik verder, anders niet. Je kunt het proberen, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat je iets mist als je het niet doet…

   Like

 2. Ik vond dit best wel een gaaf boek! De andere delen waren en heeel erg spannend (vind ik) en ik zat dan ook steeds op het puntje van mn stoel. Ook ik vond het irritant dat je gewoon niks te weten krijgt en dat dingen die zo logisch zijn, niet door de personages kunnen worden opgelost! Even over de film: Als je films kijkt, vergeet dan het boek want de film is gewoon een totaaaal ander verhaal wat ik best jammer vind 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s