Contemporary·Historisch·Young Adult

Zomerwoud – Linda Dielemans

Zomerwoud - Linda DielemansAlja heeft eindelijk haar naam gekregen en is nu een echte jager. Ze denkt dat ze nu een normaal leven kan leiden, totdat ze Erkin ontmoet. Erkin is een jongen die ergens anders vandaan komt en heel anders leeft. Alja’s stam en Erkins dorp besluiten dat ze meer van elkaar te weten willen komen, en Alja en Erkin lijken de perfecte mensen die daarvoor kunnen zorgen. Maar dit besluit kan slechte gevolgen hebben.

Dit is de tweede keer dat ik Zomerwoud heb gelezen. Geestenkrijger, het tweede boek van Linda Dielemans, is vorige maand uitgekomen en ik wilde voordat ik dat boek ging lezen eerste dit boek nog een keertje lezen, om weer een beetje in de sfeer te komen en er een mooie recensie over te schrijven. Er zit een heel verhaal aan dit boek vast, maar daar zal ik aan het einde van de recensie meer over vertellen…

Dit boek gaat over twee soorten mensen in de Prehistorie: de jager-verzamelaars en de boeren. Alja is een jager en Erkin is een boer. Die mensen hebben echt bestaan! Wat ik dus heel er mooi vind aan dit boek is dat het gewoon op een mooi verhaal lijkt, maar dat je er ondertussen heel erg veel van leert. Iedere bladzijde staat vol met informatie over hoe die mensen geleefd kunnen hebben, hun tradities, wat ze aten, wat ze maakten en nog veel meer. Achterin het boek heeft Linda een stukje geschreven over hoe weinig we eigenlijk van vroeger weten, maar ik vind het goed dat ze met de informatie die we hebben dit verhaal heeft kunnen schrijven. En de laatste zin: is gewoon magisch. Hierdoor stelde ik het me echt voor: Een jongen en een meisje, ze kennen elkaar niet, maar zijn zo nieuwsgierig naar elkaar dat ze bij de groep van de ander gaan leven. Een uitwisseling.

Het verschil tussen de persoonlijkheden van Alja en Erkin zijn goed te zien. Alja is trots en moet heel erg wennen aan de leefwijze van de boeren. Eerst voelt ze zich er te goed voor en ze voelt zich niet thuis. Erkin doet er echter alles aan om zich aan te passen, zelfs als dingen hem niet lukken. Waar Alja veel te snel opgeeft, blijft Erkin doorzetten. Ik zag mezelf wel een beetje in allebei. Ik zou er waarschijnlijk ook lang over doen om me thuis te voelen en zou niet snappen wat ik moest doen, maar ik zou niet te snel opgeven.

Het grootste probleem in dit verhaal waren de verschillende talen. Alja en Erkin spreken allebei een andere taal, maar ze kunnen al een beetje met elkaar communiceren voordat de uitwisseling plaatsvindt. Daarom zijn zij degenen die worden geruild. Opeens was er een punt in het verhaal waarop ze allebei de andere taal konden verstaan. Op het ene moment hadden ze er nog heel veel moeite mee en moesten ze voor alles gebaren gebruiken en het andere moment begrepen ze alles. Misschien heb ik iets gemist, maar het viel me wel op.

Er is een moment waarop Alja denkt dat haar visioen is uitgekomen, maar alleen voor haar (als ze per ongeluk in haar arm wordt geschoten). Later blijkt dat dat niet waar is, dat het visioen nog niet is uitgekomen. Dat moet nog gebeuren. Nadat de strijd is afgelopen, zijn er nog heel veel bladzijden over. Vanaf daar verloor ik langzaam mijn aandacht. Het werd allemaal iets te langdradig en gebeurde nog maar weinig spannende dingen. Dat vond ik wel jammer, want tot daar vond ik het verhaal heel erg sterk.

Zomerwoud is een boek met een mooi verhaal waar je van kan genieten, maar waar je ook veel van kunt leren! Het wordt veel onder jeugd ingedeeld, maar ik ben een Young Adult en ik heb er ook erg van genoten. En volwassenen vinden het misschien ook nog wel leuk!

Nu komt dan mijn verhaal bij dit boek. Ik zal het zo kort mogelijk houden. Een paar jaar geleden kreeg de medewerkster in onze boekhandel door dat ik heel erg van lezen hield (ik kwam daar blijkbaar vaak) en vroeg ze of ik recensies voor de site van de boekhandel wilde schrijven. Dat deed ik, en ik was super enthousiast. Ik heb daar tientallen recensies geschreven. Ik heb zelfs een echt recensie-exemplaar gekregen (Lynn! door Anke Kranendonk), dus ze waren blij met me.

Op een dag zou Linda Dielemans met haar eerste boek, Zomerwoud, naar Houten komen en dan kon je een exemplaar laten signeren. Ik was er die dag helaas niet, maar mijn moeder had aan de medewerkster gevraag dof ze een gesigneerd exemplaar kon reserveren. Dat deed ze, dus toen had ik er toch nog eentje. Helaas heb ik Linda nooit ontmoet. 😦 Natuurlijk schreef ik ook over dit boek een recensie op de site, en hij was zo goed dat er van een deel een buikbandje werd gemaakt voor om het boek. Dat was natuurlijk hartstikke gaaf! En toen, een paar maanden later… BAM! De website werd vernieuwd. Al mijn recensies (en die van anderen) waren weg. Poef. Zonder dat er iets tegen mij gezegd werd was alles kwijt! En twee maanden geleden ontdekte ik de site van Linda Dielemans. En wat kwam ik daar tegen?

“Het is zo een mooi, spannend en leerzaam boek, dat het perfect is!! Die vijf sterren meen ik, echt waar. Het is niet alleen voor kinderen, maar ik weet bijna zeker dat een volwassene Zomerwoud ook met veel plezier zal lezen!”
– JetC

Juist ja, een minideel van mijn oude recensie over Zomerwoud! En blij dat ik was! Dit is niet het deel dat op het buikbandje is gekomen, maar het is ten minste iets.

Zo, dat was het hele verhaal. Die recensiesite is overigens ook een reden dat ik RabbitBookz ben begonnen, want ik vond recensies schrijven zo leuk!

Advertenties

5 gedachten over “Zomerwoud – Linda Dielemans

 1. Oh, ik hou van boeken over de prehistorie 😀 Dit lijkt me ook een leuk boek! *zet ‘m op lijstje voor bieb*
  Als je nog meer tips hebt voor prehistorie-boeken, laat maar weten 😉

  Ik heb zelf ook al een paar recensies over boeken die zich afspelen in de prehistorie op mijn weblog staan.
  Voor kinderen:
  Kinderen van de Maanvalk door Peter Dickinson
  Voor volwassenen:
  Tillu, vrouw van de toendra door Megan Lindholm
  Het lied van de grotten door Jean M. Auel (dit is wel deel 6 uit een serie)
  Non-fictie:
  Twee manen lang – zestig dagen leven als in de IJzertijd door Anneke Boonstra
  Als in het stenen tijdperk – Verslag van het spel in de Flevopolder door J. & R. Horreüs de Haas

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s