Science Fiction·Young Adult

Gone – Michael Grant

Gone Michael GrantNederlandse titel: Verlaten
Serie: Gone series #1

Op een normale dag, verdwijnen opeens alle mensen boven de vijftien jaar uit Perdido Beach. Ook lijkt er een koepel over het stadje heen te staan, waardoor de kinderen afgesloten raken van de buitenwereld. Al snel heet de stad niet meer Perdido Beach, maar Fall-Out Youth Zone. Als Caine Soren de FAYZ overneemt en er slechte dingen beginnen te gebeuren, doet Sam er met zijn vrienden alles aan hem te stoppen. Ondertussen komt de dag dat Sam zelf vijftien wordt steeds dichterbij…

“We didn’t make this world, we’re just the poor fouls living in it.”

Ik was al heel lang van plan dit boek te lezen, maar er was een klein probleempje: Ik wilde een bepaalde uitgave. En niet zomaar eentje, maar ik wil de hele serie met kleur op snee én in het Engels. Dat leek geen al te lastige opgave, maar ze zijn in herdruk, waardoor het nog eeuwen duurt voor ik ze bij de boekhandel kan bestellen, en ze zijn dus nérgens te krijgen! Ten minste, dat lijkt zo. Ik hield Marktplaats in de gaten, want ja, je weet maar nooit. En ja hoor, toen zag ik hem: Deel 1 van de Gone serie… Met geel op snee! Ik was helemaal blij, want nu kreeg ik de uitgave die ik wilde voor een laag prijsje! Niet lang daarna begon ik erin, en ik hoopte maar dat ik het leuk zou vinden. Het verhaal klonk spannend, maar om eerlijk te zijn, ik had me er niet heel erg in verdiept. Dus, als jij weet waar ik de Engelse paperbacks met kleur op snee van deze serie kan vinden, dan hoor ik het graag!

Niet alleen mijn uitgave van dit boek is mysterieus, maar het verhaal is dat ook. Net zoals Sam kon ik eerst wel lachen om wat er gebeurde in Perdido Beach, maar langzaam kreeg ik het onheilspellende gevoel dat er iets helemaal niet klopte. Het klinkt zo onwerkelijk, maar toch kon het me goed voorstellen. Alles werd heel erg goed beschreven, en ik verloor geen moment mijn aandacht.

Man, don’t ever be sorry you don’t want to kill someone.”   

Mijn band met de personages was niet heel erg goed. Toch vond ik dat bij Gone niet heel storend. Het komt bij mij denk ik doordat het vanuit zoveel verschillende perspectieven wordt beschreven. Ieder personage wat er toe doet heeft minstens één hoofdstuk dat vanuit zijn/haar perspectief is geschreven. Sam is duidelijk de hoofdpersoon, maar Astrid, Lana, Albert en Computer Jack hebben er ook een paar. Verder hebben andere personages er ook wel eentje. Hierdoor vond ik het lastig om met één personage een band te krijgen. Wél zorgde deze wisselende perspectieven ervoor dat je alle personages een beetje leerde kennen en kreeg je verschillende kijken op het verhaal. Ook omdat Sam, een jongen, de hoofdpersoon is, vond ik het lastig om me goed in te leven. Bij Lana en Astrid ging dat al een stuk beter.

De hoofdpersonen moeten constant op hun hoede zijn, dus dat was ik ook. Ik kwam er snel genoeg achter dat er veel onverwachte dingen gebeurden in dit boek, dus zorgde ik dat ik daarvoor openstond. Nu moet je niet ieder hoofdstuk een plottwist verwachten, maar er zaten zeker wat dingen in waardoor ik weer helemaal alert was. In deze wereld leven alleen kinderen. Afschuwelijk, maar wel een goede manier om een Young Adult een boek extra goed te laten begrijpen. Alle rollen die normaal door volwassenen gespeeld zouden worden, worden nu gespeeld door kinderen. Alles wordt door kinderen gedaan en op alles wordt door kinderen gereageerd. Alle beslissingen worden genomen door kinderen, en heel vaak blijken dat niet de goede beslissingen te zijn. Het is opvallend dat alles misgaat als kinderen de touwtjes in handen hebben!

Let me guess: you’re secretly a wizard who was raised by muggles.”

Het contrast tussen de verschillende aspecten van dit verhaal is groot. Je hebt de spannende, ongelooflijke, gruwelijke, griezelige en soms zelfs smerige kant en de grappige, lieve kant. Dingen worden gedetailleerd beschreven, dus ook hoe wonden eruit zien. Er gebeuren dingen in de FAYZ die niet kunnen en waar ik me nog steeds over verwonder. Maar er zit ook heel erg veel humor in dit boek! Ik kon lachen om de analyses van Astrid, de ironische opmerkingen van Sam en ook Diana en Edilio zorgden ervoor dat ik af en toe even moest grinniken.

Ik dacht dat ik geen verhaal meer raar zou vinden na Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children, maar dit boek was ook zeker niet normaal! Doordat er alleen maar kinderen voorkomen in dit boek, heb ik me goed kunnen inleven. Ook de verschillende perspectieven zorgden voor veel informatie van de hoofdpersonages. Toch heb ik nog niet echt een band met ze gekregen, dus ik hoop dat nog gaat komen in de andere boeken.

★★★★☆

 

Advertenties

12 gedachten over “Gone – Michael Grant

  1. Ah deze serie is echt een van de beste young adult series die ik heb gelezen en behoort echt tot mijn favorieten. Ik kan werkelijk een heel essay schrijven over waarom ik deze serie zo goed vind. Geloof me, als je bij het laatste deel van de serie bent heb je zeker weten een band met de personages! Sam, Diana, Caine en Edilio waren echt mijn favoriete personages in deze serie! Ben benieuwd wat je van de andere delen gaat vinden, want elk deel is nog grimmiger, spannender en gruwelijker dan de vorige!

    Like

  2. Ik ben dol op deze serie! Heb het laatste boek afgelopen zomer uitgelezen en zat toen echt een beetje in een bookhangover. Veel plezier met het lezen van de rest, het wordt alleen maar spannender!

    Like

  3. Jaaa de Gone serie is echt één van mijn favorieten! Heb je al op awesomebooks gekeken voor de andere delen? Ik denk dat Hunger en Plague er in jouw paperback versie op staan 🙂 Zelf heb ik de complete serie in hardcover gekocht via deze site voor iets meer dan 20 euro 😀

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s