Fantasy·Young Adult

Library of Souls – Ransom Riggs

Library Of SoulsNederlandse titel: Bibliotheek der Zielen
Serie: Miss Peregrine’s Peculiar Children #3

Emma en Jacob willen nog maar één ding: Hun vrienden terugvinden en de wights uitschakelen. Dus in Library of Souls doen ze er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Jacob doet allerlei rare ontdekkingen over zijn gave, die veel ingewikkelder lijkt te zijn dan hij ooit had kunnen denken. Emma en Jacob ontdekken de reden waarom de wights de peculiars ontvoeren, ze hebben ze namelijk nodig voor de toegang tot The Library of Souls…

Maybe,” she said. Maybe. But now you’re making promises you might not be able to keep, and that’s how people in love get very badly hurt.”

Ja ja, natuurlijk schrijf ik ook een recensie over het laatste boek van deze leuke fantastische trilogie! Na Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children en Hollow City begon ik met keihoge verwachtingen aan Library of Souls. En dit is dan het moment dat ik moet zeggen dat dit boek niet aan mijn verwachtingen voldeed. Dat moet ik helaas ook zeggen. Want het was nog véél beter!

Net zoals bij Hollow City, begint Library of Souls op het moment waarop het vorige boek is geëindigd. En dan bedoel ik ook echt lettelrijk hetzelfde moment. Je begint eigenlijk niet in een nieuw deel, maar je leest gewoon door aan een prachtig lang verhaal. En omdat het Hollow City spannend eindigde, begint Library of Souls ook spannend. Wat wil je nog meer?

I felt like one of those mythical heroes who fights his way back from the underworld only to realize that the world above is every bit as damned as the one below.”  

Ik schreef dat toen ik Hollow City las, ik soms mijn aandacht verloor. Ik weet eigenlijk nog steeds niet waarom dat het geval was, want het kan niet aan het boek gelegen hebben. Ik zal wel een hele korte leesdip hebben gehad ofzo (ook voor het eerst). Ik merkte dat ik bij het eerste hoofdstuk ook even moest inkomen, want ik had tussendoor ook Een heel bijzonder meisje van Anna van Praag gelezen (recensie komt overmorgen online), maar toen ik aan hoofdstuk twee begon, was ik gelukkig al helemaal in het verhaal gedoken! Het eerste deel van deze serie was ontdekken, deel twee was al een avontuur, maar het derde deel heeft me echt helemaal omver geblazen. En steeds als ik bezig was met overeind krabbelen gebeurde het weer. Dat zorgde ervoor dat ik niet meer overeind kon komen: Ik liet me verrassen. Ik accepteerde gewoon dat deze boeken raar maar geniaal zijn, gruwelijk maar spannend. Want dat is gewoon zo!

Wat ik zo grappig vind aan deze serie is dat je het besef van tijd een beetje kwijtraakt. Dat had ik bij de eerste twee delen al, maar bij dit deel nog erger. Er gebeurt zoveel, dat er voor mijn gevoel al dagen verstreken waren. Dan stond er opeens dat het nog maar anderhalve dag voorbij waren sinds het begin van het boek. Dat had Jacob ook, want telkens als hij zich erover verwonderde dat de tijd zo langzaam ging, deed ik dat ook! Soms lijkt het dan een beetje onrealistisch, dat er zoveel in zo’n korte tijd gebeurt, maar ik vond het wel kloppen met dit verhaal.

These strange-looking people weren’t peculiars. They were nerds. We were very much in the present.”

Het einde was raar, maar wel een erg goede oplossing. Naarmate het einde dichterbij kwam, merkte je ook dat Jacob steeds meer ging nadenken over wat er zou gebeuren als het avontuur voorbij zou zijn. Zou hij bij Miss Peregrine, Emma en de rest van de peculiars blijven, of ging hij terug naar zijn ouders. Met de oplossing die hij en Emma hadden bedacht was ik natuurlijk helemaal niet tevreden, dus het verrassende en bijna lachwekkende einde was perfect. Een geniaal einde voor een geniale serie. Maar wel een Happy End, en dat hadden de kinderen wel verdiend.

Verder kan ik er echt niks meer over zeggen! Deze recensie ging niet alleen over het derde deel, maar ook een beetje over de hele serie. De meeste dingen die ik hierboven heb genoemd kwamen vooral tot uiting in het laatste deel, dus dat is ook de reden dat ik Library of Souls het beste deel van de serie vind. Echt niet teleurstellend, maar gewoon fantastisch.

★★★★★

Goed om te weten: Eind vorige week is de Nederlandse vertaling van dit boek, Bibliotheek der Zielen, door Clavis uitgegeven!

Advertenties

4 gedachten over “Library of Souls – Ransom Riggs

    1. Bedoel je dat zwarte rondje? Op internet zijn verschillende gratis (en betaalde) social media buttons te downloaden, en dan moet je wel even kijken of de Bloglovin button erbij zit, dat zit namelijk niet overal bij. Dan koppel je de link van die button (gewoon een afbeelding) aan de link van de website waar je heen wilt (je Bloglovin pagina) in een html-tekst widget. Eigenlijk is het gewoon een afbeelding met een linkje. Op het internet staat wel ergens uitgelegd hoe je dat met html moet doen. Anders mag je me ook mailen!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s