Fantasy·Young Adult

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Ransom Riggs

Miss Peregrine's Home for Peculiar ChildrenNederlandse titel: De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine
Serie: Miss Peregrine’s Peculiar Children #1

Jacobs grootvader was zijn grote voorbeeld. Vroeger vertelde hij Jacob allerlei verhalen over zijn jeugd, over de Peculiar Children. Later gelooft Jacob dat niet meer, hij denkt dat het sprookjes zijn. Na een tragisch ongeluk met zijn grootvader ziet Jacob een afschuwelijk monster. Iedereen denkt dat Jacob gek is geworden. Dat denkt hij zelf ook. Maar hij kan de laatste woorden van zijn grootvader maar niet uit zijn hoofd zetten. Daarom gaat hij naar het eiland waar zijn grootvader het altijd over had. Daar ontdekt hij de raarste dingen, en de verhalen die zijn grootvader hem vroeger vertelde blijken tóch waar te zijn…

“I used to dream about escaping my ordinary life, but my life was never ordinary. I had simply failed to notice how extraordinary it was.”  

Mijn moeder had in de boekhandel An Ember In The Ashes gekocht (nog een cadeautje voor Sinterklaas) en toen ze thuis kwam zei ze dat ze nog een ander boek had gezien wat haar leuk leek voor mij, Library of Souls (het derde deel van deze serie). Dus ik op het internet kijken, en toen zag ik dat er nog twee delen voor zaten en dat het verhaal erg spannend klonk. Toen ben ik meteen doorgegaan naar Marktplaats, en daar kon ik de eerste twee delen van iemand kopen, voor een veel lagere prijs dan die ze in de boekhandel hadden. En toen kreeg ik, voordat ik in deel 1 was begonnen, ook nog deel 3 voor Kerst! Ik moest de boeken dus wel leuk vinden, anders had ik een probleem! :’D

Ik werd zeker niet teleurgesteld! Al snel zag ik de aparte foto’s die om de zoveel bladzijden te zien zijn. Sommigen zijn gewoon geheimzinnig, anderen zijn echt een beetje creepy. De foto’s voegen zeker wat toe aan het verhaal, en ze passen er goed bij. Het is niet zo dat het verhaal heel vergezocht wordt omdat Riggs per se die foto’s er in wilde doen. Maar zijn schrijfstijl zelf is ook al heel beeldend! Hij kan de landschappen en gebeurtenissen heel gedetailleerd beschrijven zonder dat het te langdradig wordt. Dat, in combinatie met de foto’s, zorgt er voor dat het verhaal heel echt lijkt. En dat is maar goed ook, want het verhaal is zó bizar, dat het anders gewoon te onvoorstelbaar was geweest.

“She moved to pinch me again but I blocked her hand. I’m no expert on girls, but when one tries to pinch you four times, I’m pretty sure that’s flirting.”  

Eerst snapte ik nog niet zo veel van het verhaal. Ik zat met heel veel vragen die maar niet beantwoord werden. Maar Jacob had dezelfde vragen, dus ik bleef gewoon doorlezen, nieuwsgierig naar alle geheimen.
Eerst vond ik het verhaal niet heel spannend. Het was zeker erg leuk om te lezen, en ik verveelde me zeker niet, maar echte spanning kon ik niet vinden. Totdat Jacob de link legde met het monster dat hij zag toen zijn opa overleed en de Hollowgast. Toen hij ook te horen kreeg dat er Wights (hoe heten ze in het Nederlands?) bestonden was ik blij dat hij meteen dacht aan die vogelspotter op het eiland. Ik had het meteen door, maar soms maken schrijvers hun personages om de één of andere reden erg dom en komen ze er 50 bladzijden later pas achter. Gelukkig was dit bij Jacob niet het geval!
Daarna werd het dus enorm spannend. Ik begin dan altijd een stuk sneller te lezen, en dat komt denk ik omdat spannende gebeurtenissen meestal erg snel gaan. Dan moet ik mezelf dus echt inhouden, omdat ik niks wil missen! Met de spanning zat het dus uiteindelijk wel goed.

“Forgive me. I continue to underestimate the breadth of your ignorance.”  

De Peculiar Children zijn heel erg leuk. Ze zijn aardig, nieuwsgierig, en gewoon helemaal fabulous met hun gave gaven. Ook Miss Peregrine vind ik een erg sterk personage, want ze is streng, maar heeft alles over voor haar Peculiar Children. Toevallig kijken mijn broertje en ik de laatste tijd de X-Men films, en telkens als ik het boek las moest ik daar een beetje aan denken. Kinderen die een gave hebben. Toch vind ik dit verhaal beter! Het enorm ingewikkelde (en dus enorm goed uitgewerkte) systeem met de Loops in verschillende tijden is heel erg mooi bedacht.

Als allerlaatste (hierna is het echt klaar) wil ik nog even zeggen dat het boek niet alleen een mooi verhaal heeft, maar er ook nog eens prachtig uitziet! Ik heb de paperback, maar dat maakt het niet minder mooi. De voorkant is natuurlijk mooi, dat kan iedereen zien. Het is een foto die in het boek staat, en er zijn er nog veel meer! Maar iedere bladzijde heeft een mooi versiersel, en de bladzijden waarop een nieuw hoofdstuk wordt aangekondigd zijn ook prachtig. Helemaal mijn stijl!

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children Ransom Riggs

Een lange recensie, maar dat heeft dit boek ook wel verdiend. Het verhaal is bizar, geniaal en bloedstollend spannend. Ik raad het iedereen aan, als je maar niet terugdeinst voor originele verhalen, want dit is er zeker één van! Omdat ik niet goed wist wat ik kon verwachten, maar helemaal positief verrast ben door de prachtige wereld, geef ik dit boek 5 sterren!

★★★★★

Advertenties

18 gedachten over “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Ransom Riggs

 1. Oeh dit boek heb ik een flinke tijd geleden in het Nederlands gelezen. ik wist niet dat er meerdere delen van verschenen waren en het verhaal is weggezakt, maar ik herinner me dat ik de sfeer erg fijn vond en de foto’s tof. Misschien moet ik de serie toch weer een keer oppikken.

  Like

 2. Echt een toffe recensie! (ik houd sowieso van lange recensies). Je maakt me zeker nieuwsgierig naar dit boek. Heb m laatst gekocht, maar ben er helaas nog niet aan toe gekomen.
  Snel aan beginnen dus!

  Like

  1. Dankjewel, supergaaf om te lezen! Ik was inderdaad erg enthousiast en dan worden mijn recensie wat langer, haha! Super dat je hem al hebt liggen, want je kunt er niet snel genoeg aan beginnen! 🙂

   Like

 3. Pingback: Book Gif Tag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s