Contemporary·Young Adult

Paper Towns – John Green

Paper Towns.jpgNederlandse titel: Paper Towns

Quentin is al zo ongeveer zijn hele leven verliefd op Margo. Vroeger waren ze goede vrienden, maar later groeien ze uit elkaar. Maar Q is altijd verliefd gebleven. Margo neemt hem plotseling mee op een nachtelijke wraakmissie, vol met avonturen. De volgende dag is ze alleen verdwenen. Margo heeft aanwijzingen achtergelaten die speciaal voor Q bestemd lijken te zijn. Hij gaat naar haar op zoek en komt er tijdens zijn zoektocht achter dat de Margo die hij zoekt een heel andere Margo is dan hij altijd heeft gedacht.

“What is the point of being alive if you don’t at least try to do something remarkable?”

Paper Towns, een boek dat al heel erg lang op mijn TBR stond. De reden klinkt misschien een beetje raar: Ik wilde gewoon eens een ander boek van John Green lezen dan The Fault In Our Stars. Alleen om te kijken of ik dat boek net zo leuk zou vinden als dat enorm bekende boek. Nou is Paper Towns niet onbekend, zeker niet meer nadat TFIOS uitkwam, maar ik wilde het gewoon eens met elkaar kunnen vergelijken. Toen ik het tegenkwam bij Boekwonderaar aarzelde ik niet: Ik kocht het meteen!
Daarna heeft het nog heel erg lang in mijn kast gestaan, omdat ik er maar niet aan toe kwam! Maar in de Kerstvakantie heb ik het gelezen, en ik vind het lastig te zeggen wat ik er nou precies van vond.

She loved mysteries so much that she became one.

Het verhaal klinkt heel erg spannend, maar als het dezelfde schrijfstijl zou zijn als TFIOS, wist ik dat het niet zo spannend zou gaan zijn als ik gewend ben. Paper Towns is een filosofische roman, en dan denk je niet aan keiharde spanning. Het boek was ook niet echt saai, maar ik merkte wel dat ik vrij snel afgeleid was. Ik las het ook nog in het Engels, en hoewel ik tegenwoordig eigenlijk meer Engels dan Nederlands lees, was dit toch minder goed te begrijpen. De gedachtegang van Q kon ik soms niet helemaal volgen, en als ik dat stukje dan nog eens heel langzaam las begreep ik het pas. Dat was vaak zo als er moeilijke woorden in stonden, of moeilijke verschijnselen werden uitgelegd.

Maar een heel groot deel kon ik natuurlijk wel begrijpen, en dan leefde ik ook echt mee met Q. Ik voelde de wanhoop die hij en zijn vrienden ook voelden als ze weer eens helemaal op het verkeerde spoor zaten, en ik voelde de blijdschap als ze eindelijk weer een aanwijzing hadden gevonden. Ik begreep de irritatie die Q voelde als hij vond dat zijn vrienden hem niet genoeg hielpen of niet blij genoeg waren als ze weer een stukje verder waren, maar ik begreep de irritatie van zijn vrienden ook wel een beetje. Ben en Radar zochten Margo eigenlijk alleen maar omdat Q haar zo graag wilde vinden. Zij hadden zelf nooit een hechte band met haar gehad.

What a treacherous thing to believe that a person is more than a person.

Het einde vond ik een beetje een anticlimax. Ik vond het erg spannend, en de snelheid waarmee de personages alles deden om op tijd te zijn werkte aanstekelijk: Ik begon zelf ook steeds sneller te lezen. Maar die laatste bladzijden had ik liever niet willen lezen, en ik deed er ook eeuwen over. De teleurstelling was vrij groot.

Ondanks wat negatieve dingen die ik heb geschreven, vond ik dit toch een goed boek. En ik vind The Fault In Our Stars beter, maar ik ben blij dat ik eindelijk ook een ander boek van deze auteur heb gelezen! Ik denk dat ik al zijn YA boeken wel ga lezen, want het is wel weer eens iets anders. Ik geef dit boek drie sterren. Dat klinkt misschien als niet zo veel, maar bij Over RabbitBookz kun je zien dat dat bij mij gewoon heel goed is voor een boek!

★★★☆☆

Advertenties

7 gedachten over “Paper Towns – John Green

  1. Pingback: Bedtime Book Tag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s