Science Fiction·Young Adult

Het Mes dat Niet Wijkt – Patrick Ness

Chaos-Het Mes dat niet wijkt Oorspronkelijke titel: The Knife of Never Letting Go
Serie: Chaos Trilogie #1

Het Mes dat niet wijkt is het eerste deel van de Chaos-trilogie. Het speelt zich af op Nieuwe Wereld, een andere planeet. Toen de mensen op Nieuwe Wereld landden hebben de Spakkels (een inheemse soort) “baksillen” losgelaten, waardoor alle mannen elkaars gedachten kunnen horen door de Herrie. De vrouwen hadden geen Herrie, maar die zijn allemaal vermoord, ook door de Spakkels. Ten minste, dat denkt Todd, want dat heeft hij geleerd. Hij komt erachter dat het verhaal heel anders in elkaar steekt dan hij tot nu toe heeft gedacht. Hij moet vluchten. Dan begint hij al helemaal te twijfelen, want hij ontmoet de eerste vrouw in zijn leven. Ze heet Viola.

Het boek is spannend, maar ook heel komisch. Hoe Todd omgaat met zijn hond en doet alsof hij hem haat, maar uiteindelijk zijn Todd en Manchee de beste vrienden. Ik moest echt hardop lachen als Manchee weer iets doms zei (of eigenlijk dacht, met zijn Herrie). Het is heel duidelijk dat je het verhaal vanuit het perspectief van Todd ziet, want er zijn woorden verkeerd gespeld omdat Todd analfabeet is. Door de Herrie word je meegevoerd door de gedachten van Todd, die meestal gaan over keuzes waarvan hij niet weet of hij ze wil, kan, of moet maken.

SPOILER!!
Ik moet zeggen dat ik het wel heel griezelig vond dat Aaron steeds maar bleef terugkomen. Hij lijkt maar niet dood te kunnen gaan! Behalve op het einde dan. Maar niet nadat hij Manchee…
Zucht
Sommige personages in boeken moeten gewoon in tact blijven, laten we maar zeggen. Dat geldt ook voor dieren. Het volgende boek was misschien wel een beetje lastig geweest als Manchee nog bestond (steeds een blaffende hond die door het avontuur heen rent is ook niet heel praktisch), maar ik vond het wel erg. Vooral dat ge- Todd? Todd? IMijn hart brak en ik moest bijna janken. Om een hond, ja.
EINDE SPOILER!

Het einde van het boek is echt gewoon stom. Gelukkig wist ik dat er nog twee boeken waren, maar het gaf me echt het gevoel dat alles wat Todd en Viola hadden doorgemaakt voor niets was geweest. Daarom is het een perfect einde. Ik ben namelijk een paar dagen daarna al begonnen aan het tweede boek! 😉 Kortom, een aanrader!

Advertenties

7 gedachten over “Het Mes dat Niet Wijkt – Patrick Ness

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s